• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Вицепрезидентът: Повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта

Вицепрезидентът: Повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта

/КРОСС/ С тържествена света литургия в храма светиня "Св. 40 мъченици" във Велико Търново започна отбелязването на 109-ата годишнина от обявяването Независимостта на България.

В страропрестолния град с военен ритуал на крепостта "Царевец" беше издигнато националното знаме на Република България.

Реч пред събралото се множество изнесе вицепрезидентът Илияна Йотова.

"Огромна чест и вълнение е за всеки български държавник да говори пред българите на този празник. Независимостта е един от редките извори на самочувствие за българите. 22 септември е предизвикателство пред съвременните български политици. Днес българската държава е изправена пред важни решения, гражданите искат държавата да е силна, а институциите да работят за тях. Днес повече от всякога българските държавници трябва да сме достойни за делото на независимостта. Да не забравяме, че независимостта е дело за българския народ и дело на българския народ", заяви вицепрезидентът, цитирана от БНР.
Тя прочете и част от манифеста, с който е обявена независимостта на България.

„Политически акт на съединените българи. Независимостта е първата стъпка на утвърждаване на страната като самостоятелна държава. Да живее свободна и независима България, да живее българският народ! - така завършва манифестът, с който е оповестена Независимостта на България на 22 септември 1908 година. С тези думи започва съвременната история на българската независима държава".

На честването присъства и заместник-председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Тя каза в словото си, че родината се обича не защото е велика, а защото е своя. Нека да я обичаме истински и да ѝ служим вярно, призова Караянчева:

„Българската независимост не е нечие благоволение, тя не е дар от чужди сили, тя не е извоювана със султански ферман - тя е извоювана, благодарение на симбиозата между народа като суверен и неговите управници. И сега, когато заставаме пред вас, ние политиците трябва да бъдем изключително отговорни, да мислим, да бъдем заедно, защото само заедно можем да бъдем силни.

"На този ден Търново усъмва с усещане за съдбовно събитие преди 109 години. Обяваването на Независимостта завършва цикъл от важни политически актове. На тази сакрална дата България скъсва с последните позорни белези на зависимостта й. Независимостта демонстрира смелостта и достойнството на българските държавници, подкрепяни от цялата българска общественост. Този акт показва колко дребни и незначителни са политическите спорове. Честит празник, българи!", обяви кметът на Велико Търново Даниел Панов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.