• 26 Март 2023 |
 •  USD / BGN 1.8202
 •  GBP / BGN 2.2241
 •  CHF / BGN 1.9808
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 9°C

Минчев: Канадският милионер иска да създава етнически анклави, което е против националния ни интерес

Минчев: Канадският милионер иска да създава етнически анклави, което е против националния ни интерес

/КРОСС/ България е европейска страна - тя не е формирана като общество от емигранти, които се претопяват по свое желание в определен най-малък общ знаменател на идентичност. Европейските общества имат етнически ядра и мултикултурността се реализира като съотношение между основния етнос и малцинствените групи, които го допълват. Затова има важно значение какви са относителните дялове на основната общност и малцинствените групи.

Това казва политологът Огнян Минчев по повод дискусията, която новината за намерението на канадски милионер да заселва северозападна България със сирийци предизвика в социалната мрежа.

Във Фейсбук Минчев пише:

В Европа непрекъснато се води дебат какви са границите на допустимата имиграция и това не е дебат само на консерватори или националисти. В България живеят над един милион мюсюлмани и техния относителен дял нараства. Не принадлежа към хората, които смятат, че е срамно да се обсъжда въпросът кои са допустимите граници на нарастване на мюсюлманските общности в България, която е страна с преимуществено християнска традиция (в каквато и криза да се намира основното православно вероизповедание понастоящем). Настаняването и човешкото съпричастие към бежанците е проблем, който няма пряка връзка с възможността за концентрирано заселване на компактни общности от сирийци - мюсюлмани в Странджа, Видинско или другаде. Предусловие за дългосрочно настаняване на бежанци е способността им да се интегрират в обществото, което ги приема. Господин канадският милионер има намерението да създава компактни етнически анклави на българска територия, което е против националния ни интерес. На господина от университета в Отава бих припомнил, че Евразийското пространство е било винаги и по определение мултикултурно - включително в епохата на еднокултурните национални държави на Запад. Затова ще е по-добре да потърси друг критерий за не-принадлежност на България към Запада, освен този - нежеланието на голяма част от българското общество да допусне неконтролирано разрастване на мюсюлманските общности на българска територия. Повтарям - съвършено друг е проблемът за гражданския дълг на българското общество да приюти и защити бежанци, преследвани от война или други форми на насилие. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2023 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.