• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Българи в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди? (видео 18+)

Българи в Донбас: Защо ни убиват с български снаряди? (видео 18+)

/КРОСС/ Преди месеци стана известно, че в Донбас, където се води гражданска война, въоръжените сили на Украйна (ВСУ) използват българско оръжие при обстрели на населени пунктове. Тази тема у нас остана незабелязана, а съответно много хора в България дори не подозират за съществуването на този факт.

Военният кореспондент на YouTube-канала „Donbass News" Цветомир Гетов направи разследване и установи, че в с. Зайцево (една от най-обстрелваните от ВСУ точки) има снаряди, произведени в българските заводи „ВМЗ" и „Арсенал". 

В Донбас живеят 132 националности, сред които и етнически българи, разказа Гетов. Само в Донецка народна република българите са около 7 хиляди души, които също стават жертви на гражданската война, водена от украинския президент Петро Порошенко срещу народите на Донбас.

Етническите българите в ДНР питат защо правителството на Република България позволява българско оръжие да достига до украинските въоръжени сили, които разрушават къщите им и убиват близките им?

Ето какво коментира пред камерата на YouTubе-канала „Donbass News" бившият председател на Българската общност в Донбас Анатоли Стоянов:

„...Никъде не заминах, живях в мазето, снаряди летяха... Украйна използва срещу нас оръжие, което се доставя от България. Знаем, че смъртоносното оръжие идва от САЩ и това не е новина за нас, но това, че България изпраща оръжия тук, което убива нас, българите... този факт не ни възмущава, а направо ни съсипва. Затова се обръщам към всички в България, да да окажат противодействие било то във вид на демонстрации или протести пред българското правителство. Защото всички ние знаем, че най-главното е борбата за мира в целия свят и тази борба е дело на всеки човек на земята. И аз се надявам, че нашите сънародници в България след това интервю ще предприемат конкретни действия и български снаряди повече няма да падат на нашата земя."

По данни на други източници на територията на ДНР многократно са намирани боеприпаси, произведени през 2014 година в български заводи. Това означава, че украинската армия получава нови боеприпаси от България.

По-рано стотици снаряди, произведени в българския завод ВМЗ-Сопот са били открити от военните сили на Донецка народна република (ДНР) и в района на гр. Авдеевка.

Припомняме, че през август 2017 година зам.-командващият на оперативното командване на ДНР Едуард Басурин съобщи, че неофициалните доставки на оръжие от САЩ и НАТО на украинските въоръжени сили се осъществяват отдавна. Тогава Басурин представи един от последните доказващи факти - гранати за РПГ-7 българско производство, с които украинските военни обстрелвали прилежащите територии на гр. Ясиноватая.
„Припомняме, че България е страна, която е член на НАТО и наличието на подобни боеприпаси в подразделенията на ВСУ е нищо друго, освен доказателство за нелегални доставки на боеприпаси", потвърди тогава Едуард Басурин.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Новините бяха представени за вас от другаря Ленин

12.03.2022 08:47:22

Анонимен

Краварската ви колония е обречена, както и над 80-те ви % дебели!

14.12.2017 21:45:20

Анонимен

Най големия идиот е този който е правил клипа. Това е евтина пропаганда, която има за цел да вмени вина на българския народ и за съжаление такива овце и дебили като автора с удоволствие се използват от всички възможни страни за поръчкови изпълнения. Българския народ достатъчно го унищожаваха от всички страни и българския народ няма нищо общо с търговците на оръжие. Също така капитала е наднационална величина и той няма географски граници. По модела на тъпия и ограничен репортер тук който се представя отново за някакъв измислен герой е логично да се зададе въпроса защо 3 години заводите на украинските олигарси работеха в Донецк и Луганс, или защо и кой продава донбаските въглища в Украйна или защо Россия финансира бюджета на САЩ а САЩ плащат с тези пари на фашистите. Автора на тази помия освен че няма никаква елементарна грамотност, той се явява и предател спрямо българския народ, тъй като участва в поръчково изпълнение на пропаганда с цел да дискредитира и обвини българския народ в несъществуваща агресия. Никое буржоазно правителство и неговите решения нямат нищо общо с народа към който принадлежи. Това е в сила не само за България, а и за Росия, вкл и за Донецк. Нека припомним че в Донбас и Луганск има до ден днешен частен капитал, олигарси, опортюнисти, капиталисти, експлоатация на човешки труд, ревизионисти и включително ужасно много националисти. Получават пари от партийните каси и вече 4 та година лъжат и мамят човечеството че са народни републики. Уви.... на лъжата краката са къси и с времето все по малко хора се интересуват от поредната империалистическа война. А по повод пропагандата на този или онзи може да се обобщи с едно изречение че нивото им на култура и знания е толкова ниска, че дори не си заслужава да се отдели време за коментар

13.12.2017 18:35:24

Анонимен

ЗА Африканерите да продаваме ли ? Преди време гледах Сидер дето се беше оплаквал че ВПК-то на България не работило пък било златната кокошка , някъде 2014-2015 беше това.

13.12.2017 03:19:05

до Христо Иванов

Ами тъп е, нормално! Сигурно е някой шапкар нещастен, който не става за нищо друго и вероятно е "майката на ротата", и второ, все пак е откърмен с идеите на сатаНато, нали сме членка загубена без право на мнение...

12.12.2017 23:53:02

Анонимен

Това е срам и позор!!! И както по-долу вече бе казано: това са кървави пари и добро не ще ни донесат!!!

12.12.2017 21:54:44

Анонимен

Ти би ли продал оръжие някому, от което би загинал твой сънародник?!? Краварите продават ли оръжие в някоя държава, с което биват убивани обикновени американци?

12.12.2017 18:29:11

Анонимен

Оръжията ни ги изкупуват американски търговци и ги продават по всички горещи точки на планетата. Нека си припомним инцидента на полигона в Сопот, където загина един американец, а друг беше ранен при тестване на РПГ.

12.12.2017 16:51:05

Анонимен

Българската военна промишленост, продава на САЩ оръжията ни. А те на кого ги продават, не е наша работа!

12.12.2017 15:38:15

Жоро

Отвратителна работа. Ако тези пари влизат в държавния бюджет, дали е редно да става така - това са кървива пари. И ако влизат, къде са тогава?! Гнусна работа!

12.12.2017 14:45:31

Анонимен

Защото в момента България се управлява от назначени хамерикански марионетки, а не от БЪЛГАРИ. За тях са важни не БЪЛГАРИТЕ, а $$$$$$$$$$$$$$$$$$$.......

12.12.2017 14:21:17

Анонимен

Мършоядите от ФАШ, се хранят само с кръв, и техните мекерета по света, им помагат!!!

12.12.2017 13:29:39

Анонимен

Така разпоредиха от ЗАПАДА ОТВЪД АТЛАНТИКА ЯНКИ?

12.12.2017 12:50:42

Анонимен

Защо ли? Защото така ни е наредено от ФАЩ!

12.12.2017 10:57:20

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.