• 16 Юни 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.3227
  •  CHF / BGN 2.0514
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Има ли газ в Черно море?

Има ли газ в Черно море?

/КРОСС/ На 8 септември Агенция КРОСС, позовавайки се на свои добре информирани източници, съобщи, че проучвателният сондаж "Полшков-1" (POL-1) на френската Total в консорциум с Repsol и ОMV на територията на блок "Хан Аспарух" в Черно море е приключил без успех.
Към момента информацията нито е потвърдена, нито опровергана както от правителството, така и от компанията "Тотал Е&П България", в която акционери са френската "Тотал", австрийската "О Ем Ви" и испанската "Репсол".
Въпросът е защо правителството мълчи.
Може би мълчанието се дължи на желанието на правителството да не се отслаби позицията си, ако все още преговоря с "Газпром", дава своя отговор руската медия EurAsia Daily, която коментира публикацията на КРОСС.
Изводът, който прави руската медия, е, че през следващите години България ще запази статуквото, като руският газ е не само основен източник на хъб "Балкан", но също така и за снабдяването с енергия на страната. Потреблението в България е повече от 2,6 милиарда кубически метра годишно, а 97% от него идва от Русия, отбелязва публикацията.
Твърденията в публикацията на КРОСС и EurAsia Daily бяха коментирани от Mediapool като „злорада констатация".
В публикация под заглавието „Иде ли газовата независимост?" сайтът предлага мненията на енергийния експерт и сондажен инженер Васко Начев, колегата му от Центъра за балкански и черноморски изследвания Илиян Василев, енергиен експерт и бивш посланик на България в Русия, и Стефан Анастасов, управител на фирмата "Дайрект Петролеум България", която има концесия за добив на газ в находището "Койнаре" и проучва находището "Етрополе".
Темата получи „за" и „против" в коментарите под нея на сайта на Mediapool.
В допълнение един от читателите посочва, че „в Койнаре и Етрополе има един голям сапунен мехур вместо газ".
„В блокове Деветаки, Търнак, Ботево и Мизия, "проучвани" от "Моезия Ойл енд Газ" се проучва толкова колкото и във вашия заден двор. Там практически не се прави нищо, поради простата причина че цитираната фирма е едно пълно недоразумение на всичкото от горе лишено от финанси и желание за работа. Нещо повече, същата фирма е блокирала цитираните площи с надеждата да ги препродаде на някого и просто да изкара едни пари, без намерение да проучва. Тази схема се прилага и от "Група за научни изследвания и сервиз", които са фирма от двама души без пукната пара но с връзки където трябва. Така, интересни площи се държат от група пичове, без намерение за работа, но с цел продажба и спират реалните инвестиции в тази насока. Поддръжник на Моезия е един от същите топ "енергийни експерти", коментира Manchurian Candidate.
Той определя Васко Начев, Илиян Василев, Христо Казанджиев като псевдо експерти, диаметрално отдалечени от практиката и грубо непознаващи материята и спецификата на проучванията и разработката за нефт и газ.
В допълнение, на всички занимаващи се с проучвания за нефт и газ и геология на нефта и газа е ясно, че напускането на сондажния кораб на локацията за сондиране, толкова скоро след приключване на перфорационните работи и изпитванията на сондажа са явен признак за липса на положителен резултат, пише още в коментара.
Колкото до самите проучвания, да в сондаж Pol-1 (приключил преди броени дни) няма нищо (за съжаление) и изказвания от типа на необходимо е време за оценка и обвръзка на резултатите от сондирането с данните от 3D сеизмиката са просто оправдание за пред медиите, които раздухаха така това сондиране, все едно е първото в България, допълва Manchurian Candidate.
От компанията "Тотал Е&П България", в която акционери са френската "Тотал", австрийската ОMV и испанската "Репсол", са заявили пред Mediapool, че в момента се обработват данните от сондажа и, преди да приключи анализът им, не е професионално да се коментира каквото и да било. Дружеството не се е ангажирало със срок, в който да представи резултатите.
Официално запитване към него, както и към правителството и ресорния министър Теменужка Петкова отправи и КРОСС. Очакваме отговор.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

.ББ се увлече в мечти и надежди без достатъчно професионални данни. Също така не е професионално да се правят негативни заключения от единствен сондаж, и то преди данните му да са професионално интерпретирани. Дали има газ или не, - ще разберем в близките 20 - 50 години!

17.09.2016 20:52:52

Анонимен

Само" боб "ще оправи работата!!!!!

17.09.2016 19:46:49

Анонимен

Ще мълчат като пукали. Нй-малко до изборите. Сещате се нали?

17.09.2016 15:48:30

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.