• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Асен Великов показва "Различната България"

Асен Великов показва "Различната България"

/КРОСС/ Майсторът на обектива Асен Великов, който си спечели славата на страстен почитател на автентичния фолклор и превръщането му в образи, е събрал снимки, които ще потопят зрителя в една различна идентичност. Фотографската изложба, озаглавена "Различната България", надниква в българската душевност и традиции и техния съвременен образ. Фотосите са подредени от вчера в Националния етнографски музей. Асен Великов открива моделите си в специални пространства и в определени времена от годината. Това са националните и международни фестивали и събори, посветени на българския фолклор, игри, занаяти, традиционни обреди и поминъци. Част от тях са националният фолклорен събор "Рожен", традиционният събор "Пирин пее", фестивалът на фолклорната носия "Жеравна", националният събор "Петрова нива", международният фестивал на маскарадните игри "Сурва" в Перник и още десетки инициативи, посветени на българщината.

"Има различна България - обяснява концепцията на експозицията Великов. - Различна от видимата всеки ден България на лъжите, кражбите, злоупотребите, бедността, посредствеността, неграмотността, нетърпимостта и омразата. Различна от територията на грубостта, егоизма, надменността, алчността, лакомията, безхаберието, апатията и безотговорността. Различната България е страна на красота, чистота, предприемчивост, дух на взаимопомощ и работа за доброто на цялото общество. Тя е страна на взаимно уважение, лично достойнство, морални принципи и семейни ценности, които българите пазят през вековете на своето съществуване, независимо къде по света живеят и каква е тяхната професия. В "различната България" основен неписан закон е хармонията между човека и природата, любовта и грижата към ближните".

Затова фотографът насочва обектива си към българските жени, деца и семейства в традиционни облекла и с лица, изразяващи родната душевност. Според него фолклорните събори са места, където всеки човек може да усети атмосферата на традиционната култура. Но те са също и места за една своеобразна инициация, където българинът, стига да пожелае, може да се завърне към същността на своята идентичност, да преоткрие пътя на красотата, чистотата и работата за общото благо, да премине в мирния, хармоничен, природен и прекрасен свят на "Различната България".

Куратор на изложбата в етнофрафския музей, която ще остане в залите му до 31 март, е д-р Петър Кърджилов.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.