• 27 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Трайков: Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България

Трайков: Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България

София /КРОСС/ За "Набуко" не е необходимо разрешение от Европейската комисия. Решението да не се строи тръбата беше взето от акционерите в проекта, каза пред БНТ Трайчо Трайков. По думите му, идеята на Бойко Борисов е осъществима, но трябва да има достатъчно газ и да има инвеститори в този проект.
В първоначалния "Набуко" България участваше с 16%. Ако партньорите отново решат да въобновят проекта, тогава теоретично е възможно да е изпълним, категоричен е той. Според него решението за "Турски поток" засяга Русия и Турция и ако той бъде построен, България трябва да го включи като част от енергийното си портфолио.
По отношение на газовия хъб са необходими източници на газ, географско положение и инфраструктура, каза още той. По думите му колкото повече възможности имаме, толкова е по-добре за цените, които ще плащаме. Засилването на монопола стратегически не е изгодно за България. Ако имаме само "Южен поток", това не е изгодно за България, особено след като не бяха договорени правилните условия. Вторачването в един сектор е преекспонирано, уточни той. На въпрос дали вижда панацея в промените в Закона за енергетиката, Трайков каза, че промените са в правилната посока.
"Когато аз бях министър, проблемите в енергетиката въобще не бяха толкова катастрофални, колкото са сега. Тогава държавните енергийните дружества подобряваха резултатите си. През 2009-та година заварихме цени от 670 лв. сега са около 200, а с последните промени въобще няма да има преференциални тарифи. Сега нови мощности следва да се създават само на пазарен принцип, обясни Трайков.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.