• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 4°C

България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика

България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика

/КРОСС/ С Циклотронен център към Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките в София България започва нов проект в сферата на изследователската ядрена физика. Целта е производство на изотопи с цел лечение на туморни заболявания. Надеждите са, че тази стъпка ще привлече и повече млади физици.

Този циклотрон ще се използва и като съоръжение за научни изследвания на високо ниво, благодарение на което България и нейните млади учени ще имат възможност да правят уникални нови научни изследвания в това уникално съоръжение, каза посланикът на САЩ в България Н. пр. Ерик Рубин по време на представянето в Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика (ИЯИЯЕ) - БАН на произведеният по поръчка ускорител Циклотрон TR24 и обявяването на началния етап на строежа на специализираната сграда за него. Циклотронът ще произвежда медицински изотопи за диагностика и лечение на рак и други заболявания, така че всяка година хиляди пациенти в България ще имат полза от това, посочи още той. 
Освен за медицински цели, бъдещият ускорителен комплекс ще осигури възможност за обучение на студенти от природо-математическите факултети, техническите и медицински университети, както и на кадри от АЕЦ „Козлодуй".

Идеята е страната ни да зарежда целия Балкански полуостров с тези изотопи, а има и амбиции България да се превърне в регионален център на Югоизточна Европа, заяви премиерът Бойко Борисов на откриването на нов изследователски проект в областта на ядрената физика. Борисов обяви, че двата основни приоритета на правителство са образованието и здравето и посочи, че днешното събитие го доказва.
"Това си е една мини ядрена централа. Такава има в Страсбург. В Югоизточна Европа това е едно уникално съоръжение", добави той. 
"Десетилетия наред изотопите за лечение на онкоболните идваха от Унгария и се разпадаха. Със сигурност стотици милиони така са напуснали България. Сами направете сметка колко пари са изтекли досега и колко народ е загинал, чакайки в мъки и нерви. Затова благодаря на всички, които участваха", каза още премиерът.

По думите му от придобивката ще се възползват не само пациентите, но и младите физици.

"От битката с контрабандата и корупцията имаме над 3 млрд спестени. Освен за здраве, най-важното е, че научните ни работници ще направят своите постижение. Може след някоя и друга година да имаме нобелист. Пожелавам успех", завърши той.

За целта Министерският съвет предостави целеви средства в размер на 3 млн. лв. на Института за ядрени изследвания и ядрена енергетика към Българската академия на науките за дейности, свързани с въвеждането и безопасното експлоатиране на Националния циклотронен център.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.