• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

За 21-ва поредна година България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи

 За 21-ва поредна година България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи

/КРОСС/ За 21-ва поредна година днес България отбелязва Световния ден на Географските информационни системи (ГИС) в София хотел Балкан.

Престижното събитие беше официално открито от Росен Желязков, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Мария Габриел, еврокомисар "Иновации и младеж" в Европейската комисия, Джъстин П. Фридман, заместник-посланик на САЩ в България, Красимир Живков, заместник-министър на околната среда и водите и Евгения Караджова, управител на ЕСРИ България – водещата компания в сферата на ГИС у нас и официален организатор на форума в страната.

В рамките на официалното откриване министър Желязков подчерта ключовата роля на Географските информационни системи за развитието на различни сектори на икономиката.

„В наши дни не можем дори и да си представим какъв би бил животът без географските информационни системи. Те са не просто приложения, но и инструмент за взимане на информирани, отговорни и важни политически решения на държавно и местно ниво.“ каза министър Желязков. Той също така припомни, че Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията през тази година завърши голям ГИС проект „Единна информационна точка“, където са събрани огромни масиви от данни за електронните съобщителни мрежи и физическата инфраструктура на страната, което подпомага не само поефективното планиране, но и по-доброто управление на обществените ресурси.

„Предизвикателствата пред околната среда са изключително големи и именно ГИС се явява основна и необходима ИТ платформа“, коментира заместникминистър Живков в рамките на официалното откриване. МОСВ е сред първите институции в България, които са внедрили Географски информационни системи в практиката си.

ГИС технологии се използват за създаване на информационна система за защитените територии НАТУРА 2000 в страната, както и за управление на водните ресурси, за нуждите на природните и националните паркове, борбата с наводненията и други, отбеляза заместник-министър Живков.

В момента Министерството на околната среда и водите разработва проект за управление на водите на река Искър в реално време, който се явява пъpвa фaзa нa Haциoнaлнaтa cиcтeмa зa yпpaвлeниe нa вoдитe в peaлнo вpeмe в Бългapия, подчерта той.

Световният ГИС Ден продължи с пленарна сесия, в рамките на която Адриано Баптиста, директор „Операции“ в Сателитния център на Европейския съюз и Франциско Нобре, заместник-председател на Европейската асоциация на спешните повиквания (112) споделиха своя международен опит и демонстрираха иновативни ГИС приложения на двете организации за анализ, планиране и взимане на информирани решения за нуждите на сигурност, управление при кризи, търсене и спасяване, спешни повиквания 112 и правоприлагане.

Световният ГИС Ден продължава със семинарната част, където ще бъдат представени ГИС проекти, изпълнявани в различни сфери през последната година в България.

Основен акцент в тази част от програмата ще бъде участието на Златина Николова, началник отдел „Широколентови технологии и приложения“ и Даниела Пешева, и.д. директор на дирекция „Информационни технологии” в МТИТС, които ще демонстрират на живо ГИС базираната платформа „Единна информационна точка“.

Илияна Тодорова, директор дирекция „Управление на водите“ в МОСВ ще покаже изпълнявания в момента проект за изграждане на Информационна система за управление на водите в басейна на река Искър (СУВ-БРИ) като първа фаза на Национална Система за Управление на Водите в Реално Време (НСУВРВ).

В сферата на сигурността, Младен Петров, директор на дирекция КИС в Министерството на вътрешните работи ще представи използваните от ведомството съвременни ГИС приложения за наблюдение, анализ и управление в реално време в полза на обществото.

Друг основен акцент в програмата ще бъде прилагането на ГИС за справяне с предизвикателствата пред местното самоуправление и териториално планиране, където участие ще вземат Таня Христова, кмет на Община Габрово, както и представители на Визия за София.

По-късно днес, oт 18:30 часа в зала „Роял” на София хотел Балкан на тържествена церемония ще бъдат връчени годишните награди за специални постижения в областта на Географските информационни системи. Номинираните ще се борят в общо четири категории – „Държавна администрация“, „Местно самоуправление“, „Частен сектор“ и „Наука и образование“.

В рамките на церемонията по награждаване ще бъдат връчени и отличията в Националния конкурс за карти „Истории, проекти и мечти върху карта“.

Световен ГИС Ден 2019 се провежда с официалното партньорство и подкрепа на рекордните 47 организации, сред които: Софийски университет "Св. Кл. Охридски";

Българска асоциация на софтуерните компании;

Американска търговска камара в България;

Национално сдружение на общините в Република България;

Фондация за реформа в местното самоуправление;

Български съвет за устойчиво развитие;

Съюз на геодезистите и земеустроителите в България;

Съюз на архитектите в България, Съюз на урбанистите в България;

Камара на строителите в България;

Българска асоциация по водите;

АФСЕА България;

Асоциация на полицейските началници;

Българска търговско-промишлена палата;

Атлантически клуб в България;

Дигитална национална коалиция;

Move.bg;

Българска картографска асоциация;

Българска академия на науките;

Университет по архитектура, строителство и геодезия;

Минногеоложки университет;

Лесотехнически университет;

Общество за съхраняване на природата и културното наследство с ГИС – клон България;

Зелени Балкани;

Българско географско дружество;

Географ БГ;

Български червен кръст;

Център за изследване, изграждане и усъвършенстване на способности на НАТО за управление на кризи и реагиране при бедствия;

Българска минно-геоложка камара;

Българска асоциация природен газ;

Институт за пътна безопасност;

Сдружение за електронни комуникации;

Българска Асоциация на кабелните и комуникационните оператори,

Българска асоциация за геопространствени информационни системи;

БТВ Медиа Груп;

National Geographic Bulgaria;

Градът Медиа Груп;

CIO

Computerworld;

Esri;

Географика;

Стемо;

САП;

HERE;

Сиела-Норма;

ДЖИСолюшънс и Агора 66. 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

От тези "световните" дни - то не остана нормален ден в годината! Време е от 365 да стане 730!

15.11.2019 06:43:57

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.