• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир

Българската православна църква е номинирана за Нобелова награда за мир

/КРОСС/ Българската православна църква може да получи Нобелова награда за мир. Номинацията е заради спасяването на 48 хиляди български евреи от нацистките лагери на смъртта през Втората световна война.

Номинацията на църквата е била внесена официално в Нобеловия комитет в началото на месеца, съобщи специално за bTV от Израел инициаторът адвокат Моше Алони.

Зад нея стоят израелски общественици - професори по право, както и бивши министри. В работата по номинацията участват и български юристи от Софийската адвокатска колегия.

Църквата научи с изненада за номинацията си. „Целият български народ се включва в това, протестите не са от Светия синод т.е България винаги е показвала едно, че в тази територия можем да живеем всички, независимо от нашето вероизповедание", посочи протосингела на Софийската митрополия отец Ангел Ангелов.

През март Нобеловият комитет ще излезе с кратък списък с номинираните. През есента се очаква да стане ясен и новия носител на Нобеловата награда за мир.

Когато 94-годишната Софи Данон е на 19, тя и семейството й трябва да бъдат депортирани от Пазарджик в лагера Аушвиц. Навръх абитуриентския й бал.

През 1943 г. Софи Данон и хиляди други български евреи са спасени. Отменена е правителствената заповед за извеждането им от страната. В събитията се намесва православната църква и цялото българско общество, митрополит Кирил влиза в еврейския лагер и заявява, че ще тръгне с депортираните, ако те не бъдат освободени.

„Православната църква някъде в сянка беше, ние я чувствахме, но тя никак не парадираше, не се изявяваше, но ние чувствахме крилото, че някой ни пази", спомня си Софи.

След края на Втората световна война голяма част от приятелите й напускат България. Тя обаче остава, за да сбъдне най-голямата си мечта - медицината. Днес и професор по микробиология: „Аз останах, предпочетох България.. Защото имам доверие, тя ме е спасила!"

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Това е подмяна на историята. Не църквата е спасила евреите.

18.01.2017 07:35:13

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.