• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Преподаватели от българските училища в Украйна искат среща с вицепрезидента

Преподаватели от българските училища в Украйна искат среща с вицепрезидента

/КРОСС/ Кандидатите за преподаватели в българските училища в Украйна прогресивно намаляват, тъй като държавата не признава трудовия им стаж там.

Все по-малко стават желаещите да ходят да работят там, още повече, че както се казва, всичко е за сметка на работещия. Сам си осигурява жилище, сам си плаща квартирата.

Това каза за "Хоризонт" Росица Николова, която е работила 9 години в български лицей в Украйна, по повод обявения от МОН конкурс за преподаватели в българското училище в Одеса, чиито условия не са публично оповестени.

"Всеки човек, когато тръгва на гурбет, обикновено тръгва поради финансови проблеми, но, когато се окажеш в такава обстановка, където ти си България, се отнасяш към всичко по много по-различен начин и работиш с духа си заради българите и за провеждане на българската политика в старите български общности.

В началото на 90-те години, трудовият стаж се е признавал. Не знам защо някъде около 2000-та, 2001-ва-2002-ра година, това престава да бъде част от характеристиката на работата на българските учители зад граница. Не мога да ви кажа защо, това е решение на Министерството, но мога да кажа, че в командировъчната ми заповед пише изрично, че Министерството не ми е работодател."

Така работодател на учителите се явява само училището, в което те работят, обясни Николова и допълни, че учителите в старите български общности искат среща с вицепрезидента:

"Безкрайно се надявам, че ще устроим една среща с вицепрезидента госпожа Илияна Йотова, за да можем да се срещнем ние, които сме работили или работят още сред старите български общности и да изложим проблемите си, да се постигне някаква чуваемост. Много се надявам, че такава среща ще се осъществи, защото виждам и чета, че при срещата ѝ с представители на Асоциацията на българските училища в чужбина - българските училища, които са из Западна Европа и другите части на света, има положително развитие на доста въпроси и разрешаването на доста проблеми."

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.