• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Откриха праха на Буда?

Откриха праха на Буда?

/КРОСС/ Китайски монаси са открили ковчеже с останките на човек, който е починал преди 2500 години, пише livescience.com. Надпис върху находката гласи, че в нея е намерил покой не друг, а самият Буда.

През 2012 г. жителите на малко китайско село по време на ремонт на път открили необичайното ковчеже и статуи на Буда и незабавно съобщили на местни археолози. В продължение на пет години специалистите извършвали разкопки, изследвали откритите артефакти и едва през 2016 г. публикували научен труд по въпроса.

Преди броени дни въпросната статия е преведена на английски и публикувана в сп. „Китайски културни реликви". В текста се казва, че учените са открили 260 статуи на Буда и керамично ковчеже с останките на човек, който бил погребан на 22 юни 1013 г. Според надписа останките могат да принадлежат на Буда Гаутама.

„Монасите Юнчжан и Чжмин от Школата Лотос, служещи в храма Манджушри в манастира Лунсин в префектурата Цзинчжоу събраха над 2000 фрагмента на шарира (кристализирани останки след кремиране), зъби и кости на Буда и ги закопаха в залата на храма", съобщава надписът.

В него обаче не става дума за стотиците открити статуи, затова археолозите на са сигурни, че те са били заровени заедно с праха на Буда.

Статуите са били малко по-високи от човешки ръст (близо 2 метра). Археолозите смятат, че фигурите са били създадени в периода на империята Северна Уей (386-34 пр. Хр.) и империята Сун (960-1279 г.). Колекцията включва статуи на Буда, бодхисатви - хора, стремящи се към просветление, архати - такива, които вече са постигнали просветление и статуи на други божества. Върху някои от тях са открити надписи, възхваляващи Буда.

Що се отнася до човешките останки, то археолозите все още не са напълно уверени в автентичността им, защото в историята е имало достатъчно случаи, когато върху урни с човешки останки са откривани надписи, че в тях е намерил покой Буда. Преди няколко години например бе съобщено, че от храм в Камбоджа неизвестни са откраднали урна, за която се вярва, че съдържа праха на Буда. Урната е била задигната от будистко светилище в град Удонг. Този прах на Буда в продължение на дълги години се е съхранявал в камбоджанската столица Пномпен.

През 2002 г. обаче крал Нородом Сианук разпоредил урната с праха да бъде преместена в Удонг, древна столица на Камбоджа и място, където се погребват членовете на кралската династия.

За това, че притежават частица от мощите на Буда, претендират редица страни. Съгласно легендата Сидхарта Гаутама, наречен Буда ("Просветленият"), е кремиран след смъртта си. Първоначално прахът му е разделен на 8 части, като всяка една по-късно е разделяна отново и многократно.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.