• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

Общо български събор в италиянския град Челе Ди Булгария

Общо български събор в италиянския град Челе Ди Булгария

/КРОСС/ За трети пореден път в Челле ди Булгерия под националните трибагреници на Италия и България се проведе общобългарски събор, за който от нашата страна дойдоха представители на клуб по прабългарски бойни изкуства, изпълнители на народни песни, художници, поети, журналисти и доброволци към фондация „Въздигане".

Гостите донесоха като подарък големи платна на български художници с прабългарски сюжети, като една от картините кметът на Челле ди Булгерия - г-н Джино Марота, избра специално за своя кабинет.

Както е достигнало до нас от историята, въпреки бащината заръка, съхранена в притчата за Кубратовия сноп пръчки, петимата синове на кан Кубрат се разделят и поемат в различни посоки, като само най-големият - Бат Баян, остава с народа си по бащините места, познати ни като Волжска България.

Алцек достига с войската си до северна Италия и постепенно се придвижва на юг, като за да получи позволението на краля на лангобардите Гримуалд поема ангажимента да отбранява земите му от вражеските набези.

Името Челле ди Булгерия означава „български килии" и е останало от времето, когато в пазвите на наричащата се и до днес планина Булгерия е имало манастир с български монаси.

В Челле ди Булгерия живеят към 2 000 души.

Преди две години по инициатива на местните хора и българската фондация „Въздигане" в центъра на градчето бе издигнат паметник на кан Алцек, дело на българските скулптори Дишко Дишев и доц. Николай Нинов.

На церемонията по откриването на паметника училищният хор от градчето изпълнява химна на Република България и италианския химн, свири градският духов оркестър, а кметовете на Челле ди Булгария и на Велики Преслав тържествено подписват договор за побратимяване.

В днешна Италия около 100 са населените места и географски местности, в корена на чието име е България - Булгарино, Болгери, Болгаре, Булгариграсо, Булгариа ди Чезина и още много подобни.

Има запазени десетки имена на фамилии като Булгароти, Булгаручи, Булгарели и Булгари, като последното е именно на фирмата, създала една от най-престижни световни марки бижутерия и парфюми.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.