• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

"Ок, бумър" или новото име на пропастта между поколенията

"Ок, бумър" или новото име на пропастта между поколенията

/КРОСС/ Фразата "Ок, бумър" се разпространи като горски пожар из социалните мрежи. Онлайн дебютът ѝ е през 2018-а и оттогава насам "Ок, бумър" е навсякъде и е твърде вероятно детето да ви парира с нея, когато започнете изречение с "По мое време..."

Фразата визира бейби бумърите - родените през 50-те и 60-те години на миналия век - и се употребява пейоративно, за да омаловажи събеседника, независимо от датата му на раждане, типизирайки го като старомоден, тесногръд, предубеден - с това значение фразата влиза в популярните онлайн речници.

"Ок, бумър" прозвуча даже от трибуната на новозеландския парламент. 25-годишната депутатка от Зелената партия Клои Сварбик произнася реч по повод законопроект за нулеви въглеродни емисии и бива прекъсната от по-възрастен депутат с обвинението, че е твърде млада. Тя парира забележката с "Ок, бумър" и продължава.

Според "Ню Йорк Таймс" фразата бележи поколенчески разлом, тя е демаркационната линия, разделяща различните генерации, които днес се срещат не само в семейството, но - за първи път в историята - и на работното място, където поради влошената икономическа ситуация не е изключено да съжителстват хора от т.нар. "безгласно поколение" на 40-те, същинските бумъри от 50-те и 60-те, циниците от поколението Х, милениалите, и даже поколението Z - двайсетгодишните.

И понеже живеем в тънкообидни времена, в които е трудно да се изразиш, без да засегнеш някого, фразата вече се тълкува като обида и вади на повърхността понятието ейджеизъм (от англ. age - възраст - бел.ред.) - дискриминация на възрастова основа.

Разбира се, възрастовите деления не са от вчера и "Ок, бумър" не е повод да сведем дневния ред на обществото до непреодолими различия и зееща паст от неразбиране - за това призовава "Вашингтон пост": "Моралната паника за младите и младежкото негодувание от същата тази паника често се появяват във време на скоростни промени - пише Холи Скот. - Иронията е, че милениалите и зетърите наследиха прекомерното фокусиране върху младите, което беше характерно и за младите от 60-те - точно бумърите, визирани във фразата."

Но свеждането на разнородни проблеми до поколенческа вражда опростява нещата. Позоваването на поколенческа идентичност винаги е било зов за солидарност, но невинаги уцелва пулса на днешния ден. През 60-те разделението беше по линията овластени - лишени от власт, а не млади срещу стари. По същия начин, ако днес задълбаем в разделението между преддигитални и дигитално родени поколения, има опасност да опростим широката и бързопроменяща се картина на съвременния живот. Ок, бумър?

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

...фразата бележи поколенчески разлом...

Глупости!!! Фразата бележи поведенчески и възпитателен разлом. От едната му страна са добре възпитаните и образовани "стари" поколения, а от другата зле образованите и силно невъзпитаните млади, които като всички арогантни хора са на примитивно ниво в сравнение с предците си!

25.11.2019 10:43:09

Анонимен

zdraveiti dica az davam bizplatni bumboni iskati li

24.11.2019 21:58:27

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.