• 24 Ноем 2020 |
 •  USD / BGN 1.6434
 •  GBP / BGN 2.2003
 •  CHF / BGN 1.8100
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София °C

Разследват банков служител, източвал сметки на мъртъвци

Разследват банков служител, източвал сметки на мъртъвци

Бургас /КРОСС/ Служител на Първа инвестиционна банка в Бургас се разследва за кражба на крупни суми от влоговете на мъртъвци. Ивелин Стоев, който вече е освободен, се проверява за това, че е прехвърлял пари от депозити на починали хора в банкови сметки, открити специално заради трансферите на името на негови роднини. От тези сметки по-късно парите са превеждани на лични сметки на Ивелин Стоев и така той е можел свободно да се разпорежда с тях. По тази схема са опразнени влоговете на над 10 покойници, като са откраднати общо 150 хиляди лева, 20 хиляди щатски долара и 15 хиляди евро. Ивелин Стоев се разследва за неспазване на вътрешните правила на банката и присвояване на пари в особено големи размери, узна Флагман.бг от източници, свързани с разследването.
По супер скандалния случай е заведено дело № 14859 от 14 ноември 2013 година в Районна прокуратура - Бургас при прокурор Георги Попдобрев, а преписката е изпратена в Икономическа полиция - Бургас. Разследвавето се води по чл.202 и чл.205, ал.2 от Наказателни кодекс за длъжностно присвояване и предвижда лишаване от свобода от три до петнадесет години, ако откраднатото е в големи размери. Ако присвоените пари, вещи или ценности бъдат внесени или заместени до приключване на съдебното следствие в първоинстанционния съд, наказанието може да се намали.
Според срока, предвиден в закона, проверката по случая е трябвало да приключи още на 19 декември миналата година. Този срок обаче се оказва недостатъчен и прокуратурата го удължава до 19 януари тази година. Странно е, че удълженият срок също изтече отдавна, но преписката все още не е върната от Икономическа полиция в Районна прокуратура - Бургас за повдигане на обвинение срещу Ивелин Стоев. Защо сроковете за разследване на случая непрекъснато се удължават, а въпреки това няма никакъв резултат, не е ясно.
Директор на клона на Първа инвестиционна банка в Бургас е Димитър Иванов, чието име нашумя покрай протестите на уволнените корабостроители. В края на януари той се срещна с четирима представители на уволнените работници и се опита да ги убеди да не се събират пред сградата на ПИБ, защото банката нямала нищо общо със завода, а с протестите си те незаслужено уронвали нейния авторитет и отблъсквали клиентите й. По-късно обаче се оказа, че това е лъжа и двама щатни служители на ПИБ - Владимир Котларски и Красимир Атанасов - са пряко свързани с двете офшорни компании, които една след друга придобиват акциите на „Бургаски корабостроителници".
Засега срещу директора на ПИБ - Бургас Димитър Иванов не се води разследване по случая с източените влогове на починалите им клиенти. Разследваният Ивелин Стоев или е изключително ловък служител, успял да осъществи сам тайните трансфери за десетки хиляди левове, долари и евро към собствените си сметки, или е имал помощници в самата банка. Ако се окаже второто, това би трябвало до доведе до преквалифициране на обвинението за организирана престъпна група, съобщи flagman.bg.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Застраховане

Затова са застрахователите – да се погрижат за случаи като този. Винаги парите се възстановяват на хората.

27.02.2014 14:30:52

Застраховане

Затова са застрахователите – да се погрижат за случаи като този. Винаги парите се възстановяват на хората.

27.02.2014 14:30:14

Застраховане

Затова са застрахователите – да се погрижат за случаи като този. Винаги парите се възстановяват на хората.

27.02.2014 14:29:58

Василев

Гадна история, но няма нищо чак толкова скандално в нея. Мисля, че всеки здравомислещ човек разбира, че парите му са защитени в банката. В този случай самата ПИБ понася загуби и не е виновна в никакъв случай. Надявам се на този да му наложат най-сериозното наказание.

27.02.2014 11:11:46

 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2020 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.