• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Бургас "посади" соларни дървета

Бургас "посади" соларни дървета

/КРОСС/ Соларни дървета бяха посадени на централния площад „Тройката" в Бургас. След като се прочу в цяла България със своята соларна пейка, която зарежда мобилни устройства от слънцето, Бургас пак е първи с проекта „Изнесени информационни офиси". Проектът е на Община Бургас.

Соларните дървета са „посадени" по идея на арх. Емил Бурулянов. На него принадлежи и идеята за соларната пейка. „Проектът е пилотен както за Бургас, така и за България, поради сложната и флуидна форма на инсталацията. От дърветата може да се зареждат мобилни устройства, инвалидни колични. Те са удобни места за сядане, работна площ и ефектно осветление през нощта. Футуристичният им дизайн няма аналог до момента", обясни арх. Емил Бурулянов.

Изпълнението на соларната инсталация е поверено на „Техносън" ООД, като инж.Мирослав Димитров е натоварен с ел.връзките, соларните панели, захранването и цялостното функциониране на този уникален проект. За конструкцията, сглобките и монтажа са се погрижили Камен Станков, Александър Павлов и арх.Иван Палазов от „Ампера" ООД - специализирана в роботизираното производство на сложни форми и матрици.

През деня соларните дървета преобразуват слънчевата енергия, получена от фотоволтаичните панели. Част от нея се използва директно за зареждане на свързаните в момента устройства, а останалата част се съхранява в акумулаторния блок. По този начин има възможност за едновременно зареждане на 2 инвалидни колички и до 14 мобилни устройства посредством USB. Пиковата мощност на соларната инсталация е 1800 вата, а неизползваната енергия ще се съхрани в акумулаторен блок с капацитет 4,8 киловатчаса.
Инсталациите се изграждат по проект "ФИЕСТА - Интелигентни решения за пестене на енергия в домакинствата", финансиран от програма "Интелигентна енергия - Европа".

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

А ето го и ОРИГИНАЛА !: http://citybuildhome.bg/article/parkiraneto-dyrvo-koeto-zarezhda/9271

10.04.2017 18:20:26

Анонимен

Проекта е "без аналог" според автора, а в същност много прилича на обект, публикуван още 2009г. ... http://citybuildhome.bg/…/parkiraneto-dyrvo-koeto-zare…/9271 ...а също и на реализация в Израел ... http://www.radionova.bg/article/etree-izrael-solarno-darvo

10.04.2017 18:16:01

Анонимен

Хубавото на соларните дървета е, че ни стават за горене и затова циганите не ги секат.

16.02.2016 10:57:19

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.