• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 17°C

Очакват ни силни магнитни бури. Рискът от инсулт се увеличава

Очакват ни силни магнитни бури. Рискът от инсулт се увеличава

/КРОСС/ Очакват ни силни магнитни бури. Слънчевите изригвания започнаха на 23 юли, но пикът им ще се усети именно днес. Утре също се очакват смущения, но вече по-леки.

Аномалиите в земното магнитно поле се причиняват от слънчевия вятър - потоците заредени частици, които се изхвърлят от Слънцето и които, навлизайки в земната атмосфера, предизвикват токове и от там вариации на магнитното поле на планетата.

„Магнитните бури влияят на здравето на човека. Ние сме магнитни тела, на които влияят всички закони на физиката. Едно от последните по-големи научни изследвания показва, че в дните с по-голяма геомагнитна активност инсултите са с 19% повече, отколкото през останалите дни", обясни пред Нова телевизия кардиологът д-р Сотир Марчев.

„Това на практика има значение в теоретичната медицина. В практичната обаче тези неща нямат значение. Магнитното поле е навсякъде около нас и не можем да избягаме от него. Затова ние убеждаваме нашите пациенти да се борят с неща, които могат да променят - да контролират теглото, храненето си, а не да се занимават с магнитното поле", коментира още д-р Марчев.

Магнитните бури могат да предизвикат учестено сърцебиене, промени в кръвното налягане, хипертонични кризи, аритмия, тахикардия, екстрасистоли, инсулти, риск от инфаркт. Сред симптомите са неразположение и главоболие.

Освен от магнитни бури тази седмица трябва да се пазим и от жегите.
Температурите ще се задържат над 30 градуса, но няма да скачат до повече от 38 градуса. Сериозни валежи в следващите седмици не се очакват. По-сериозно засушаване се наблюдава в Югоизточна България.

В същото време на 20-и юли на територията на Кувейт бе измерена най-високата температура на планетата за цялата история на метеорологичното наблюдение.
Рекордната стойност за повърхността на Земята е достигнала 54 градуса над нулата по Целзий в Мутриба, Северозападен Кувейт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.