• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 13°C

Иван Таков: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа

Иван Таков: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа

/КРОСС/ Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията. Годишният отчет за изпълнение на бюджета на Столична община за 2016 година го доказа. Това коментира общинският съветник от БСП "Лява България" Иван Таков. Той обясни защо с колегите му от групата на социалистите не подкрепиха доклада за приемане на годишния отчет за изпълнение на бюджета на СО за 2016 година. Той беше в дневния ред на първата за есенния сезон сесия на Столичния общински съвет.

"Ние не подкрепихме Бюджет 2016 и преди повече от 18 месеца. Не подкрепихме и Бюджет 2017, припомни Иван Таков. - Тези бюджети, според нас, не изразяват ясни политики по най-важните въпроси, касаещи София и гражданите й. Видно е, че някои пера по приходната част са подценени. От друга страна имаме традиционно надценена инвестиционна програма. А предположенията, които ние направихме по Бюджет 2016 преди повече от 18 месеца се оказват в много голяма степен верни. Затова казвам, че е полезно управляващите да се вслушват в гласа на опозицията".

Иван Таков подкрепи коментара си и с цифри от отчета. "Общото изпълнение на приходната част в бюждета е 92%. Както сме отбелязали в нашия коментар по Бюджет 2016, данъкът за придобиване на имуществото по възмезден начин е бил доста подценен. И затова сега преизпълнението е 108%, анализира Иван Таков. - При неданъчните приходи наблюдаваме в ключови сфери сериозно неизпълнение. Така е в приходите и доходите от собственост, които са изпълнени само на 73%. С колегите от групата на БСП Лява България в СОС сме говорили нееднократно за необходимостта от подобряване на управлението на общинската собственост. Приходите от продажба на продукти, стоки и услуги са изпълнени само на 67%. Тук става въпрос за рекламата. Този сектор продължава да е една от много слабите страни в управлението на Столична община. При дивидентите изпълнението е на 13%. Разбира се, те се разпределят с решение на СОС, но ниският процент показва не добро планиране".

Общинският съветник от БСП отбеляза и преизпълнението по отношение на събирането на такса битови отпадъци, което е 106%. "Това е добре, тъй като показва, че са събрани и недобори от минали години, обясни Иван Таков. - Но големият въпрос, на който така и не получаваме отговор, е друг. След като през 2016 година са похарчени 114 милиона лева, а са събрани 198 милиона, какво се е случило с разликата, имайки предвид, че тези пари може да се разходват единствено и само за дейности по чистотата".

Изпълнението на разходната част на Бюджет 2016 е на 92%, но по един от приоритетите, които управляващите в СО си бяха заложили - отбрана и сигурност - процентът е само 68, отбеляза Иван Таков. А по един от най-важните за БСП сектори - здравеопазването - изпълнението е само на 87%, какъвто е процентът и за социалното осигуряване.

"Надявам се за Бюджет 2018 да се справим много по-добре, каза още Иван Таков. - В работната група за изготвяне на Бюджет 2018 приехме нови правила. Едно от тях е обектите от инвестиционната програма да се гледат вече поименно и от комисиите на СОС. Дано най-накрая да стигнем до съставянето на бюджет на Столична община, който да формира реални политики и наистина да е адресиран към най-наболелите и съществени проблеми на София".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.