• 02 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8248
  •  GBP / BGN 2.2881
  •  CHF / BGN 1.9984
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Предстоящи събития на 2 юни

Предстоящи събития на 2 юни

/КРОСС/ Враца.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители ще участват в тържественото отбелязване на 2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България на връх Околчица. Церемонията ще започне в 10.45 часа. В традиционния поход до връх Околчица ще участва председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов. Сборният пункт за тръгване е ОУ „Христо Ботев" в центъра на село Паволче в 08.00 часа.

***
София.
От 09.30 часа в двора на Културен дом „Средец" на ул. „Кракра" 2, ще се проведе фотографското състезание „Фотомаратон София".

***
София.
От 10.00 до 14.30 часа в зала 3 на НДК ще се проведе Десето юбилейно издание на Младежкия бизнес форум „Изгряващи звезди". От 16.00 часа ще се проведе церемония по награждаване.

***
София.
От 11.00 часа в Националния пресклуб на БТА ще се състои пресконференция, на която ще бъдат дадени подробности за Движени „Реформи в културата".

***
София.
В 12.00 часа социалисти от столичния район „Възраждане" ще се поклонят и ще поднесат венци и цветя на паметника на Христо Ботев на едноименния булевард. В 17.00 часа представители на младежкото обединение в БСП - София ще се поклонят пред паметника на Христо Ботев в
Борисовата градина и ще рецитират стихове на великия поет. В инициативата „Ний четем Ботев" ще се включи и лидерът на столичните социалисти Калоян Паргов. В 18.00 часа ще се проведе тържествено честване на Братската могила в Борисовата градина. Слово ще произнесе
председателят на Софийската организация на БСП Калоян Паргов.

***
София.
От 13.00 до 13.45 часа на сцената на Пролетния базар на книгата ще се състои официална среща на тема „Книгата - главен герой на сцената на другите изкуства". На официалната среща ще бъде връчено отличието „Златна монета култура", ще бъдат представени издатели, театри, автори, актьори, драматурзи, композитори и режисьори, които сътворяват другия живот на Книгата, в друго изкуство.

***
София.
От 15.30 часа във Френския институт директорът на Център „Жорж Помпиду" в Париж - Бернар Блистен ще изнесе специална лекция. Блистен пристига в София по специална покана на кмета Йорданка Фандъкова и министъра на културата Боил Банов. В 17.15 часа кметът Фандъкова ще
се срещне с Бернар Блистен.

***
Благоевград.
От 10.00 часа, пред бюст-паметника на Христо Ботев, на площад „Народни Будители" ще се състои ритуал по полагане на цветя в памет не
великия български революционер и поет Христо Ботев.

***
Бургас
От 12.00 часа при паметника на Христо Ботев в Морската градина ще бъде отслужена заупокойна молитва от бургаското православно духовенство. След това ще се състои тържествен ритуал по отдаване на военни почести и полагане на венци и цветя.

***
Варна.
От 10.00 часа пред паметника на Христо Ботев на Алеята на Възраждането в Морската градина ще се състои общоградско поклонение - отслужване на заупокойна молитва и полагане на венци и цветя с военен ритуал за Деня на Ботев.

***
Варна.
От 10.00 часа от паркинга на магазин „Метро" ще потегли автошествие, организираното от ВМРО Варна Шествието ще премине през централните варненски булеварди и ще приключи пред Катедралата.

***
Велико Търново.
От 11.30 часа на ул. „Христо Ботев", до Централна поща, ще се състои първа копка на основите на паметник на Христо Ботев.

***
Велико Търново.
От 12.00 часа на Паметник „Майка България" ще бъде почетена паметта на големия български поет и революционер Христо Ботев.

***
Горна Оряховица./ с. Върбица.
От 10.30 часа на Паметник „Майка България" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Горна Оряховица.
От 11.45 часа в Парк „Христо Ботев" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Добрич.
От 10.00 часа в Основно училище „Христо Ботев" ще се състои поклонение пред паметника на Христо Ботев.

***
Каварна.
От 11.30 часа в Градския парк пред паметника на българския национален герой Христо Ботев ще се проведе общоградско поклонение.
***
Казанлък.
От 15.30 часа в редакцията на в. „Искра", ул. „Искра" № 2, почетният председател на Обединени земеделци д-р Анастасия Димитрова-Мозер и председателят на партията Петя Ставрева ще дадат пресконференция.

***
Казанлък.
От 18.00 часа в Музея на розата ще се състои церемония по награждаване в Международен конкурс по лютиерство.

***
Казанлък.
От 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства ще бъде представена изложба с фотосите от „В Долината на розите".

***
Калофер.
От 11.00 часа пред Национален музей „Христо Ботев" ще се състои военен ритуал - изнасяне на знамето на Ботевата чета. От 11.30 часа ще бъде произнесено слово и ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев. От 12.00 часа в Мемориален комплекс „Христо Ботев" ще се запази минута мълчание.

***
Кюстендил.
От 12.00 часа на Арката на площад „Велбъжд" ще бъде отдадена почит към Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Перник.
От 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев (пред ПГЕМП „Хр. Ботев") ще бъдат поднесени венци и цветя. От 11.30 часа в голямо фоайе ОДК ще се състои музикален спектакъл-концерт по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - „Да знаем и да помним".

***
Пловдив.
В 11.30 часа пред паметника на Христо Ботев в Цар-Симеоновата градина ще бъдат отбелязани 142 години от гибелта на героя и на загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Пловдив/София/Варна/Русе/Бургас.
Национален протест под надслов „За правото на избор при ваксинация" ще се проведе в редица големи български градове. Протестите ще се организират в Пловдив - от 11.00 часа, пред община Пловдив, София - 15.00 часа на „Площад народно събрание", Варна - от 15.00 часа на входа на морската градина, в Русе от 15.00 часа - в „Младежки парк" и в Бургас от 16.00 на „Пантеона"

***
Смолян.
С поклонение пред паметника-костница на връх Средногорец и почетен караул в Смолян ще бъде отбелязан Денят на Ботев и загиналите за България. От 10.00 часа ще има поклонение на Родопската Шипка - връх Средногорец. От 11.30 часа започва тържествено честване Деня на
Ботев и загиналите за България с почетен караул и поднасяне на венци и цветя пред паметника на Христо Ботев на площад „Свобода" на Стар център в Смолян.

***
Стара Загора.
От 11.30 часа в парк „Александър Стамболийски" ще се състои тържествен общоградски ритуал с полагане на венци и цветя в памет на Христо
Ботев и падналите за национално освобождение.

***
Търговище.
В 11.30 часа, начело с Фанфарния оркестър, ще тръгне ученическо шествие от I ОУ „Христо Ботев" по ул. „Васил Левски" - бул. „Митрополит Андрей" до паметника на Никола Симов. От 11.45 часа пред паметника на Никола Симов - Куруто, знаменосец на Ботевата чета, ученици от I ОУ „Христо Ботев" ще представят поетичната композиция „Ботев - легенда завинаги". Във връзка с отбелязването на 2 юни, къщата музей „Никола Симов - Куруто" ще бъде отворена с вход свободен от 09.30 до 13.00 часа.

***
Хасково.
В 12.00 часа пред паметника на Христо Ботев пред читалище „Заря" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя.

***
Шумен.
От 12.00 часа пред паметника на загиналите във войните шуменци на пл. „Кристал" ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя по повод Деня на Ботев.

***
Шумен.
От 12.00 часа на паметника на загиналите във войните в кв. „Дивдядово" ще се състои ритуал по поднасяне на цветя по повод Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България.

***
Шумен.
От 11.00 часа на поляната по паметник „Създатели на българската държава" ще се проведе „Пикник на открито".

***
Ямбол.
В 10.00 часа в двора на Професионалната гимназия по земеделие в Ямбол ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.