• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Събитията в страната на 18 февруари

Събитията в страната на 18 февруари

/КРОСС/ ***
Белица.
От 10.00 часа в лекционната зала на хотел „Бор" вицепрезидентът Илияна Йотова ще участва в публична дискусия „Планините - неоцененото богатство на Европа". В 11.00 часа вицепрезидентът ще произнесе приветствено слово на официалното откриване на Зимен празник „Белица - Семково 2018".

***
Карлово.
От 18.00 часа на площад „Васил Левски" ще се състои възпоменателна церемония в памет на Апостола на свободата. Участие в ритуала ще вземат министърът на отбраната Красимир Каракачанов, представителни подразделения на 61-ва Стрямска механизирана бригада, заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Пламен Атанасов.

***
Ловеч.
От 18.30 часа пред паметника на Васил Левски в кв. „Вароша" ще се проведе тържествена проверка-заря, на която ще присъстват председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, началникът на отбраната генерал-лейтенант Андрей Боцев и заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов.

***
София.
От 17.30 часа от паметника на Васил Левски ще започне шествие-поклонение пред личността и саможертвата на Апостола на българската свобода, организирано от ПП НФСБ. Шествието ще завърши с поклонение на паметната плоча на църквата „Света Петка Самарджийска" (в подлеза на ЦУМ). На поклонението ще присъства заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика Валери Симеонов и депутати от НФСБ в 44-тото Народно събрание.

***
София.
От 10.30 часа и от 14.00 часа по повод 145-ата годишнина от обесването на Васил Левски Националният военноисторически музей ще представи на своите посетители безплатно най-успешната си образователна програма: „Васил Левски - вчера и днес".

***
София.
В 11.00 часа в Голямата зала в Руския културно-информационен център ще се състои концерт с участието на Трио „Ы", детския хореографски колектив към Посолството на Русия и студиото за естрадни танци „Феникс".

***
София.
От 11.00 до 19.00 часа в литературен клуб „Перото" ще се състои „Нощ на книгите за Хари Потър".

***
София.
От 12.30 часа пред Народното събрание ще се проведе 5-тият пореден протест срещу Истанбулската конвенция (ИК).

***
Асеновград.
От 12.00 часа в манастира „Св. Петка Мулдавска" ще се състои поклонение пред паметта на Апостола във връзка с навършването на 145 години от трагичната му гибел.

***
Бургас.
Кукерски игри ще се проведат в комплекс „Меден рудник". Шествието започва в 7.30 часа от дома на „Царя" на ул. „Въстаническа" №55. В 15.30 часа в двора на Професионална техническа гимназия ще бъде дадено началото на концерт. В 16.30 часа „Царя" ще насочи звънтящото шествие към мястото за „Посев" - двора на Професионална техническа гимназия.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа пред паметника на Васил Левски ще бъдат отбелязани 145 години от обесването на Апостола на българската свобода.

***
Враца.
Врачанският митрополит ще оглави богослуженията в Неделята на взаимното опрощение. Денят започва с утреня и света литургия, а в 16.00 часа в храма „Св. Възнесение" ще започне вечерня, след която e взаимното опрощение.

***
Горна Оряховица.
От 11.00 часа в кв. „Пролет" ще бъдат поднесени цветя и венци пред паметника на Васил Левски, по повод 145 години от смъртта на Апостола на свободата.

***
Горна Оряховица./с. Поликраище.
От 16.30 часа в центъра на селото ще се проведе пресъздаване на обичаи на Сирни Заговезни.

***
Добрич.
С различни инициативи в Добрич ще бъде отбелязан празникът Сирни Заговезни. В 15.30 часа, от началото на пешеходна зона на бул. „25 септември", ще тръгне кукерско шествие. От 16.00 часа в АЕМО „Старият Добрич" до Часовниковата кула ще се проведе възстановка на ритуалите, свързани със Сирни Заговезни.

***
Димитровград./с. Бряс.
Кметът на Община Димитровград Иво Димов ще участва в традиционния регионален събор „Ден на чавгата". В 16.30 часа ще бъде открита изложба на чавги и кулинарни изделия типични за трапезата на празника. От 17.00 часа ще бъде отслужена литургия в църковния храм „Св. Иван Рилски", след което със запалени факли ще започне шествието към покрайнините на селото, където в 17.45 часа ще бъде официално открит празника с изпълнение на местни фолклорни групи и състави и гостуващи такива от общината

***
Пазарджик./с. Бъта.
От 11.00 часа в двора на училището в селото ще се разиграят кукерски игри „Рогача" с участието на самодейните състави при Народно читалище „Никола Й. Вапцаров - 1927" - село Бъта.

***
Пазарджик./с. Елшица.
От 12.30 часа на площада в селото ще се проведе кукерски празник „Джумал" и народно веселие с участието на самодейните състави при Народно читалище „Васил Левски - 1925".

***
Пазарджик./с. Попинци.
От 13.00 часа на площада в селото ще се проведат кукерски игри „Джумал" и „Пролетни игри около въртяжката", организирани от Народно читалище „Искра-1872" - село Попинци.

***
Перник.
От 11.30 часа пред сградата на Община Перник ще се състои протест под надслов „Не на насилието в детски градини и училища".

***
Петрич.
От 11.00 часа в експозиционна зала на Историческия музей ще бъде открита изложба под надслов „145 години от обесването на Апостола на свободата".

***
Пловдив.
От 11.00 часа в Младежки център Пловдив ще се проведе открит по сугестопедия.

***
Пловдив.
От 18.00 часа в храм „Св. Марина" Пловдивският митрополит Николай ще възглави богослужение за Неделя Сиропустна - Сирни Заговезни.

***
Смолян/с. Момчиловци.
Конкурс за пустовски старец и традиционно палене на орада за празника Сирни Заговезни ще се проведе в Голямската махала в Момчиловци.

***
Сопот.
От 15.30 часа в центъра на града ще се състои възстановка на празника Сирни Заговезни и кукерски ритуал за просперитет и прогонване на злите сили.

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в Кукления театър ще се играе постановката „Вълкът и седемте козлета".

***
Стара Загора.
От 11.00 часа в кв. „Железник" ще се състои народно веселие по повод Сирни Заговезни - „Да прогоним злото".

***
Ямбол.
От 11.00 до 14.00 часа в Градския парк на Ямбол, с пищен поразник ще бъде отбелязан професионалният празник на лозарите и винарите.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.