• 07 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Предстоящи събития в страната

Предстоящи събития в страната

/КРОСС/ ***
София.
Президентът и върховен главнокомандващ Въоръжените сили Румен Радев и министърът на отбраната ще присъстват на панихида по повод Архангелова (мъжка) задушница пред Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

***
София.
От 14.00 часа министърът на отбраната Красимир Каракачанов ще участва във военния ритуал в памет на загиналите герои от Първи и Шести софийски пехотен полк на Първа Софийска желязна дивизия, който ще се състои пред реставрираната скулптурна фигура на лъва от Мемориала на загиналите войници от двата полка в градината пред Националния дворец на културата.

***
София.
От 09.00 часа в столичната митрополитска катедрала "Св. вмца Неделя" ще бъде отслужена заупокойната света Литургия по повод Архенгелова задушница. След това ще бъде отслужен общ помен.

***
София.
От 10.15 часа в София Тех Парк, форум „Джон Атанасов", ще бъде открито тазгодишното издание на OpenFest - ежегодния фестивал на свободната култура, свободния софтуер и свободното споделяне на знания.

***
София.
От 11.00 часа в хотел „Хилтън" ще бъде открито изложението „Средно образование в чужбина".

***
София.
От 11.00 часа започва поредицата от фен обиколки в сградата на Народния театър „Иван Вазов", с които театърът ще се включи в инициативата „Нощта на театрите".

***
София.
От 11.00 часа от Ректората на СУ „Св. Климент Охридски" ще тръгне пешеходна обиколка „Наследството на Кирил Шиваров в архитектурата на Стара София". Участниците в нея ще могат да се запознаят с художественото наследство на колоса в българското пластично и монументално изкуство - скулптора Кирил Шиваров, изработил статуите на братя Евлоги и Христо Георгиеви пред Софийски университет, лъвската фигура на паметника на връх Шипка, украсата на БНБ, Съдебната палата, Столична библиотека и др.

***
София.
От 11.00 часа в сградата на търговски център Park Center Бобо и Робо ще разкажат своите „Без!-Опасни асансьорни приказки" за малки и големи. Събитието е част от проект „Вертикално познание" на фондация „Асансьорна безопасност".

***
София.
От 13.00 часа в Софийската опера и балет ще се проведе събитието „Зад завесата на операта и балета", посветено на „Нощ на театрите" - 2017 г.

***
София.
От 17.00 часа в Софийска градска художествена галерия ще се проведе първата лекция от есенната сесия „Въведение в съвременното изкуство" с участието на световноизвестния куратор от Tate Modern, Лондон - Изабела Мейдмънт.

***
Асеновград.
От 11.30 часа пред паметника на загиналите във войните 1912-1913 г. в района на военно формирование 24 490 ще бъде отслужена панихидата по повод Архангелова задушница.

***
Благоевград.
Драматичен театър „Н. Вапцаров" ще се включи в тазгодишното издание на „Нощ на театрите". Първата постановка „Красавицата и звяра" от Димитър Жеков е с начален час 11.00 ч., а последната - „Тук, ... на края на света" на гостуващото сдружение „Гестус" започва в 21.00 часа.

***
Благоевград.
От 11.00 часа в зала „Скаптопара" официално ще бъде открит турнир по канадска борба „Благоевград Оупън" 2017.

***
Бургас.
От 10.00 часа на площада пред Дома на покойника в Гробищния парк ще започне общоградско поклонение по повод Архангелова задушница. В 10.30 ще бъде отслужена заупокойна молитва в памет на починалите, а след това по инициатива на Община Бургас ще бъдат поднесени цветя на гробовете на поетесата Петя Дубарова, авторът на Химна на Независимостта Георги Шагунов и благодетеля на Бургас Александър Георгиев - Коджакафалията.

***
Бургас.
От 11.30 часа пред паметника на загиналите от 24-ти Черноморски пехотен полк пред военния клуб в града ще бъде отслужена ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница. Ще бъде отслужена заупокойна молитва и ще бъдат поднесени венци и цветя. В ритуала ще участва почетен караул от представителни части в бургаския регион.

***
Бургас.
От 17.00 часа в Национална Художествена Галерия „Петко Задгорски" ще се състои концерт от поредицата „Концерти на възглавници".

***
Варна.
От 10.00 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център- Варна ще се състои тържествената промоция на Випуск 2017 на Факултета по обществено здравеопазване към Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов"- Варна.

***
Варна.
От 11.00 часа в района на Старите гробища пред паметника на загиналите офицери, подофицери и войници във войните 1912-1918 г. ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница. Военнослужещи от Военноморските сили и Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров" ще поднесат венци и цветя в памет на загиналите. В ритуала ще участват Представителният духов оркестър на ВМС и почетен караул от състава на висшето морско училище.

***
Варна.
От 12.00 часа в Аулата на Военномедицинска академия ще се проведе курс за първа помощ, в който ще се включат представители на най-голямата мотоорганизация в България „Sofia Riders".

***
Варна.
От 17.30 часа велоклуб „УСТРЕМ" започва безплатно обучение за гидове и разработване на алтернативен туристически продукт.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в гробищния парк ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница.

***
Велико Търново.
От 11.00 часа в читалище „Искра" ще бъде представен кукленият спектакъл на театър „Весел" - „Храбрият оловен войник".

***
Велико Търново.
От 17.00 часа в читалище „Искра" ще бъде представен спектакълът „Не се предавай!" - едно от любимите заглавия в репертоара на Театър „ВЕСЕЛ". Събитието е част от инициативата „Нощ на театрите".

***
Плевен.
От 11.00 часа пред паметника на загиналите от Четвърти пехотен полк в Сръбско-българската война 1885 г. ще бъде отслужена заупокойна молитва по повод Арахангелова задушница.

***
Плевен.
От 13.00 часа в зала „Гена Димитрова" Жени ГЕРБ-Плевен организират кръгла маса на тема „Българското председателство на Съвета на ЕС - предизвикателства и отговорности".

***
Пловдив.
От 11.00 часа в Централния гробищен парк пред паметника на опълченците ще бъде отслужена панихида по повод Архангелова задушница.

***
Пловдив.
От 11.00 часа в пресклуба на БТА - Пловдив ще се състои пресконференция на евродепутата от ДСБ Светослав Малинов на тема „30 години от стартирането на най-успешната европейска програма "Еразъм +".

***
Сливен/с. Гавраилово.
От 09.30 ч. на спортната площадка в селото ще се проведе футболен турнир като част от събитията, посветени на празника на селото - Архангелоден. В салона на читалището ще бъде подредена изложба на тема „Гавраилово" - моето родно село".

***
Сливен.
От 18.00 часа започва представлението, с което Държавен куклен театър-Сливен ще се включи в тазгодишното издание на Нощ на театрите - мюзикъла за деца „За принцесата, която...".

***
Стара Загора.
От 10.00 часа в къщата музей „Гео Милев" в рамките на 36-ия Национален младежки конкурс за поезия „Веселин Ханчев" ще се проведе поетическа работилница за участниците в конкурса.

***
Стара Загора.
От 18.00 часа в Оперния театър ще се състои юбилеен концерт по повод 80 години от рождението на композитора Кирил Тодоров.

***
Стара Загора.
От 19.00 часа в Драматичния театър ще започне спектакълът „Без докачение, моля" по разкази на Чудомир с който театърът ще се включи в инициативата Европейска нощ на театрите.

***
Хасково.
От 11.00 часа, в хотел "Божур" в Минерални бани, област Хасково, зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов ще проведе лекция по темата „Политика на реалните решения. Държавническо мислене вместо компроматна война".

***
Търговище.
От 11.30 часа пред Паметника на загиналите за Родината воини от Търговище и околията ще бъде отдадена почит към воините по повод Архангелова задушница.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.