• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Кой е часовникът, подходящ за модерните градски хора?

 Кой е часовникът, подходящ за модерните градски хора?

/КРОСС/ Панайот Стоянов-Пако е уеб специалист, UX дизайнер, запален спортист и пътешественик. Той е активен, градски човек и е точният избор, когато трябва да се направят безпристрастни тестове на джаджи. Именно заради това му дадохме възможността да тества новият умен часовник на Huawei - Watch GT 2. Очакванията към технологичния аксесоар са високи, а Пако ще провери дали умният часовник ще отговори на тях. Ето как Панайот Стоянов оцени Huawei Watch GT 2:

Получавам възможността да тествам GT 2 в едни от най-динамичните дни на годината. Когато графикът ми е препълнен с какво ли не. Дните ми започват с консултации със счетоводители, адвокати, работни срещи със специалисти по изкуствен интелект, минават през разправии с майстори, уроци по пиано и приключват с тренировки по табата, срещи с приятели или събития.

Може и да прозвучи като професионално изкривяване, но определено минималистичният дизайн ме грабва от пръв поглед. Елегантен 46-милиметров корпус, изработен от стомана, 1.39-инчов AMOLED дисплей, черен безел с 24-часова индикация върху него и големи кръгли бутони като на хронограф допринасят за спортно-елегантната визия.

Въпреки големия размер на касата, часовникът е комфортен и стои прибрано на ръката ми. Яркият дисплей осигурява добра четимост на слънце, а при по-мрачно време е истинска наслада за окото. Резолюцията е висока (326 пиксела на инч), което прави красивите фейсове (watch faces) да изглеждат ясни, почти като истински циферблати.

Освен тъч скрийна, който основно използвам, вдясно са разположени и два бутона. Този на 2 часа̀ е за включване и за вход към основното меню, а този на 4 позволява да бъде персонализиран. Може би защото бутоните са малко по-изнесени от корпуса, те често се закачат по дрехите, когато се преобличам.

Междулъговото разстояние е 22 мм, което отваря голям диапазон от каишки, с които може да се комбинира. Чрез смяната им можете да придадете на часовника съвсем различен вид - от кежуал до спортен. Това става изключително лесно, благодарение на факта, че патентите (осите, с които се закрепя верижката към корпуса) са с бутон. Аз тествах часовника с 2 каишки - кафява, от висококачествена естествена кожа, и черна силиконова. Изборът на фейсове е още една функция, която променя визията на GT 2 и го превръща в истински хамелеон. Сменят се лесно със задържане върху настоящия, от менюто с настройки или чрез приложението, от където освен предварително заложените, можете да изтеглите и други.

Въпреки че фейсовете са лимитирани, (часовникът работи само с наличните в Huawei Health) качеството им е отлично. Черният неподвижен безел е страхотен акцент, но за жалост 24-часовите индекси на него работят само с един фейс, който можете да инсталирате през приложението. Часовникът разполага с вграден GPS, но няма нито wi-fi, нито СИМ карта и не поддържа NFC.

Свързвам часовника с телефона чрез инсталирането на Huawei Health, с помощта на bluetooth 5.1. Вече мога да приемам обаждания директно през телефона, което се оказва много полезно. Често ми се случва да не чуя/усетя, че някой ми звъни и пропускам важни обаждания или съобщения.

Откакто GT 2 е на ръката ми, подобни пропуски са почти невъзможни. Софтуерът е изключително прост и лесен за ползване. Бързо се ориентирам с настройките и позволявам на часовника да проследява нивата ми на стрес, съня и всичко свързано с моето здраве. На следващата сутрин откривам, че не съм спал добре. Приложението ми препоръчва да намаля кофеиновите напитки, за да подобря съня си.

Съгласявам се и изпивам 4 вместо обичайните 7 кафета, но приложението пак не е доволно - иска да тренирам повече и да изключа електрониката преди сън (заспивам на шум).

Следвайки съветите, печеля повече точки сън. На следващия ден провеждам интервюта, свързани с представянето на колегите ми през изминалата година. Това не е нито приятна, нито лека задача, т.е. е идеален момент да проверя дали метриката за стрес работи. Позволявам на часовника да получава съобщенията от телефона.

Тази функция предоставя възможност да ги чета от часовника, но не и да отговарям от там. Календарът на телефона ми ме подсеща кога ще бъде следващата ми среща и кога би трябвало да приключи настоящата. В подобна ситуация вибрацията на китката и полученото съобщение са много по-удобни.

Интервютата минават без особено напрежение и все пак нивото на стрес се е вдигнало с няколко единици. Сряда е, поканен съм на събитието "He's the MAN", организирано от URBN.dir.bg . Идеален момент да изкарам парадната униформа. Обличам се официално, слагам кожената каишка с "Urban" фейса. Пристигам на събитието с малко закъснение. Получавам няколко неприятни обаждания от майсторите, стресът се покачва. Сипвам чаша уиски, после още едно, нивото се подобрява. Прибирам се късно, спя малко, но сънят ми е по-качествен и получавам повече точки за сън.

Изминали са 6 дни, а батерията е над 50%. По каталог устройството би трябвало да издържи до 2 седмици. При активното ползване и при ниските температури навън, съм приятно изненадан от резултата. Краят на седмицата идва, ставам рано, слагам черния силикон, фейса на Speedometer, чрез долния бутон задавам записване на тренировката и се приготвям да тичам в парка.

Установявам, че мога да управлявам музиката на телефона си чрез часовника, дори когато използвам Spotify, което е много удобно по време на бягане. Speedometer-ът е отличен за следене на резултатите в реално време. Часовникът е водоустойчив, не го свалям в дъжда, не го свалям и след това, докато се къпя. Неделя е. Последен ден за тестове.

Отивам на табата. Нагласям GT-то в спортен режим. В менюто за вид тренировка не намирам никакви високоинтензивни, така че избирам "Други". Тренировката е обичайно тежка, часовникът ме предупреждава да намаля темпото. Не го слушам. След края на тренировката виждам, че пулсът ми е надвишил 180 удара в минута. Изгорил съм малко над 500 калории.

Връщам часовника. Ще ми липсва. Huawei GT 2 е прекрасен часовник. Дизайнът и качеството на изработка са скандални, дисплеят е страхотен. Телефонните обаждания звучат отлично. В него са вградени множество сензори, които дават точна информация. Водоустойчив е. Животът на батерията е впечатляващ.

Ако ви трябва, часовник за спорт и можете да преглътнете липсата на магазин за приложения (app store), липсата на NFC (което бих ползвал за разплащане чрез телефона) както и липсата на слот за СИМ карта, Huawei GT 2 е отличен избор.

 

*Източник и снимка: Панайот Стоянов-Пако 

https://it.dir.bg/

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.