• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена

160 км велоалеи на мястото на Берлинската стена

/КРОСС/ 30-те години от падането на Берлинската стена бяха шумно отбелязани преди дни. Но, освен в центъра на немската столица, малцина знаят, че Стената, подобно на китайската, на която сме ви водили, има и извънградска част. И то доста продължителна.

Цели 160 километра, отделяли някога Източна Германия – ГДР, от Западна Германия – ФРГ, които до октомври 1990 г. бяха две отделни държави.

Голяма част от трасето е превърнато във велоалеи, а около тях има грижливо засадена, по немски, зеленина. Плюс това тя е от брези, което вероятно е символично – източната част от Германия 45 години е окупирана от СССР, чийто правоприемник днес е Русия, докато „западният сектор” се пада на САЩ и Великобритания.

Днешна Германия е опасана от интересни за туризъм веломаршрути. Те вървят покрай големите реки, които прорязват водещата държава в ЕС като Рейн, Майн и Дунав, катерят планините, следват и линията на легендарната Стена. Цялото трасе е наричано „пистата”.

На мястото на стената са изградени 14 велоалеи – всяка с дължина от 7 до 21 км,, по които може да се кара четири сезона – през всички годишни времена, и винаги е любопитно. Обикновено колоездачните туристи минават маршрута за три, пет дни или дори за седмица. Самото историческо трасе е дълго 115 от 160-те километра.

Най-популярната част от Berliner Mauerweg е Хермсдорф – Мите – Шьонефелд (бившото източно берлинско летище), което е около 50 км и може да се мине за ден.

На смартфона на велотуриста може да се намери информацията за всички важни обекти, покрай които се минава и където може да се спре, за да се разгледат подробно. Следващият етап, както се казва по време на колоездачните обиколки, е от Шьонефелд до Гирбницзее – 45 км и оттам 65 км отново до Хермсдорф. Пейзажът е разнообразен – паркове, езера, гори, села, градска част.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.