• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Императорските терми в Хисаря крият тайни и загадки

Императорските терми в Хисаря крият тайни и загадки

/КРОСС/ Археолози проучват западната част на Римските терми в Хисаря, дейностите обхващат територията до двата басейна, разкрити миналото лято. За да се осъществят проучванията, преди дни бе демонтирана част от пешеходната алея в парк „Момина сълза".

Екипът на доц. Митко Мадажаров навлезе в културния пласт и откри първите находки. Това са мраморни фрагменти от прозорците на римските терми, почти цял запазен свод, изграден от масивни тухли и хоросан и дървени греди от покривната конструкция.

"За този археологически сезон навлизаме в един много интересен пласт, в който очакваме да открием мраморните стълби на басейните, значителна част от облицовката на стените от бял мрамор. Надяваме се да се натъкнем и на статуя на здравеносно божество, тъй като съвсем наблизо е нимфеумът, каза доц. Маджаров. В тази част от термите беше разкрито мраморно ходило на мъжка статуя, предполага се, че е на бога на здравето - Асклепий.

Проучването се осъществява от екип на Археологическия музей в Хисаря под ръководството на директора доц. д-р Митко Маджаров. Те се финансират за поредна година от Министерството на културата по договор с музея.

Разкопките на Римските терми, един от най-големите и добре запазени СПА комплекси от епохата на Римската империя, ще разкрият през това лято западния зид и последните помещения, които са обслужвали посетителите. Така античният СПА комплекс, чиито основи били положени по времето на император Адриан, ще бъдат показани в цялото си великолепие.

Веднага след приключване на дейностите през този археологически сезон в новоразкритата част ще могат да влизат туристи, за да разглеждат всички помещения, в които древните римляни са се отдавали на релаксиращи процедури с лековита минерална вода и благовонни етерични масла.

Разкриването на последната част от Римските терми в Хисаря трябва да бъде осъществено още през този археологически сезон, тъй като е в ход проект за неговата цялостна реставрация и консервация. Проектът предвижда и изграждане и монтиране на покривна конструкция на обекта, която с олекотени материали ще повтори линиите и сводовете на античния покрив.

Проектът ще се финансира от Оперативна програма „Региони в растеж".

И сега басейните в Римските терми, разкрити при разкопки в предходните години, са достъпни за разглеждане, ежедневно туристи и почиващи в Хисаря докосват водата в тях за здраве.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.