• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Чепеларе стана лидер в производството на ски

Чепеларе стана лидер в производството на ски

/КРОСС/ Фабриката за производство на ски в Чепеларе се наложи като световен лидер в бранша, след като в две поредни години пусна на пазара по над 800 000 чифта. От шест години заводът в родопското градче с 5200 жители е собственост на финландския гигант „Амер Спортс Груп". Родната фабрика държи рекорда сред останалите цехове в света и вади двойно повече спортни пособия от другия производител на ски на компанията - в Австрия, твърди управителят Йордан Ламбрев. Още след покупката на родния завод през 2008 г. финландците обявиха, че в родопското градче ще се правят 1/5 от ските в света. Преди да станат част от „Амер Спортс", чепеларци произвеждали 4 пъти по-малко.

Български ски се продават от Австралия до Канада

„Проучвания на „Амер Спортс Груп" сочат, че в Чепеларе се произвеждат най-много алпийки и бегачки в сравнение с останалите заводи на различни корпорации в Китай, Германия, Австрия, Франция, Испания, Чехия, Украйна, Финландия и Япония. Финландската компания държи рекордните 24% от световния пазар за оборудване на зимните спортове и притежава марките Wilson, Atomic, Suunto, Precor, Mavic, Salomon и Arcterix. Според експертите соченият доскоро като лидер в бранша Rossignol отстъпва първите позиции и се нарежда наравно с Jarden в челната тройка с около 13% пазарен дял.
„Продаваме чак в Австралия, Нова Зеландия, Япония, както и в САЩ, Канада и цяла Европа. Доставчиците в тази индустрия посочват, че ние сме най-мощният им клиент, който зареждат със специални пластмаси за направата на ски „Атомик" и „Саломон", коментира шефът на единствената фабрика за ски у нас.
Активният период за производство на оборудване за зимните спортове е през лятото и есента, когато в завода работят около 650 души. За производителите е важно сняг да има в началото на сезона, тъй като продажбите започват в средата на октомври и продължават до края на зимата. През миналата година „Атомик" започна производство и на ски облекла, каквито досега марката не е продавала. Цялата колекция е направена в гама, сходна на цветовете на ските.

Безснежните зими смъкват продажбите

Поредицата от безснежни зими смъкна продажбите на ски, затова и производството за последния сезон във фабриката е паднало с около 4-5%. „Произведохме малко над 700 000 ски през 2014 г. заради неблагоприятната зима в Европа, където е основната част от пазара. Въпреки това не отстъпваме от лидерските позиции", категоричен е Ламбрев.
Производството на ски за бягане в Чепеларе е намалено от 300 000 на 200 000 бройки, а спадът при алпийките е с около 1%. За сметка на това местната фабрика започна направата на ски „Атомик" и „Саломон" от по-висок клас и ценова категория.
Всъщност производството на ски не е никак лесно. Сложните процеси са обвързани с над 15 манипулации и различни технологии, материалите се внасят от Западна Европа.
Ските са продукт, в който има около 40 криви линии и нито една права, и за направата им се ползват техники от металообработването до художествения дизайн.
Фабриката за ски в Чепеларе е един от най-големите дарители в региона. Не минава спортен празник или значимо събитие в града под Мечи чал без финансовото участие на производителя. В подкрепа на дейността на нашите спортни федерации и единствения в страната алпийски батальон ръководството на цеха дарява ски за тренировките на спортисти и войници.

Историята на фабриката

Известната фабрика е създадена в началото на 70-те години на миналия век, след като „Спортпром" затваря цеха за ски с марка „Пирин" в София и го прехвърля в родопското градче. Така на пазара се появява нов бранд - „Пампорово", с годишно производство около 20 хиляди чифта.
През декември 1981 г. Министерството на леката промишленост започва преговори за получаване на лиценз за производство на австрийската марка „Атомик" в Чепеларе, а година по-късно са произведени първите ски. През 1995 г. държавната компания „Пампорово ски" става собственост на работническо-мениджърско дружество. Част от парите от продажбата на ски завода РМД вложило в покупката на лифта на чепеларския ски център „Мечи чал", където „Орион ски" заедно с още няколко частни фирми има участие от 49% чрез публично-частно партньорство с общината.
Финландският гигант „Амер спортс" стана собственик на „Пампорово ски" срещу около 5 млн. евро преди 6 години и оттогава досега наля над 40 млн. лева за усъвършенстване на производството.

Президент и посланици ги карат с удоволствие

Освен сред световния ски елит произведените в Чепеларе ски са хит и сред родните политици.
Президентът Росен Плевнелиев се спусна преди две години по пистата на ски центъра „Мечи чал" заедно с олимпийската шампионка Екатерина Дафовска, като караше подарените му ски, изработени в единствената фабрика у нас.
На върха на едната му ска стои емблемата на град Чепеларе, а на другата - картата на България с трикольора. Кметът на Чепеларе Тодор Бозуков подари на държавния глава и президентска карта, осигуряваща му ВИП присъствие на пистите над Чепеларе.
„Голям поддръжник съм на Чепеларе и всичко, което се прави тук. Истински съм впечатлен", каза тогава Плевнелиев. Освен него и бившият посланик на Великобритания в България Джонатан Алън е фен на ските родопско производство. Бившата посланичка на Финландия у нас Таря Лайтиайнен също лети по пистите с чепеларски ски, пише "Преса".

 

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.