• 08 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8167
  •  GBP / BGN 2.2794
  •  CHF / BGN 2.0019
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Ирак започна окончателна офанзива срещу ДАЕШ в Рава

Ирак започна окончателна офанзива срещу ДАЕШ в Рава

/КРОСС/ Иракските сили започнаха офанзива за превземането на Рава, последният град, контролиран от ДАЕШ ("Ислямска държава"), съобщава БиБиСи.

Градът и няколко малки парцела земя са всичко, което остава под контрола на джихадистите в Ирак, след като по-големият град Ал Кайм падна миналата седмица.

Последната крепост на ДАЕШ в Сирия, Албу Камал също падна миналата седмица. Превземането на Рава с офанзивата започната днес, поставя джихадистите на ръба на пълното поражение в Ирак.

Съвместното оперативно командване съобщава, че две части на иракската пехота и сунитските сили са подкрепени и от авиация.

Рава е един от няколкото града от двете страни на иракско-сирийската граница, използвани от ДАЕШ в така наречената "провинция Ефрат", за прехвърляне на бойци, оръжия и стоки между двете страни.

Трансграничната провинция бе символ на намерението на джихадистите да изкоренят всички граници в региона и да унищожат спомените за споразумението "Сикеш-Пикот" от 1916 г., емблема на колониалното разделение на района.

ДАЕШ са изгонени от около 95% от земята, завладяна от тях в Ирак, а повече от 4,4 милиона иракчани са освободени от управлението им, според коалицията, ръководена от САЩ.

Групата има най-много няколко "месеца (останали) като прото-държава", коментира старши офицер на "Кралските военновъздушни сили" (RAF), който наблюдава британските въздушни удари срещу ДАЕШ в Ирак и Сирия.

Журналисти коментират, че ДАЕШ "почти сигурно ще се превърнат във бунтовническа организация", която ще продължи да опитва да нанася атаки и в двете страни.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.