• 30 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

При туристически резервации проверявайте, но не се доверявайте безрезервно

При туристически резервации проверявайте, но не се доверявайте безрезервно

/КРОСС/ Преди началото на активния летен сезон ще се опитаме да бъдем полезни на всички, които имат планове да пътуват и да посетят различни места.

За качеството на туристическия продукт, квалификацията на кадрите, която има пряко отношение към удовлетвореността на клиентите, от какво се оплакват потребителите на туристически услуги и как можем да подаваме сигнали – за това е разговорът ни с Константин Райков - член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

За да ни е спокойна и приятна почивката има няколко нетрудни за изпълнение стъпки, които най-малкото ще ни спестят неприятности. 
Започва се с проверка на търговеца, при когото ще отседнем или ще ползваме друга негова услуга – съветва Константин Райков. В интернет може да се сравнят цените, качеството и условията на близки до него конкуренти, да се провери дейността в по-минал период, отзиви на клиенти. (Все пак гледаме източниците да са надеждни) Дали обектът има категоризация и каква е тя. 
Нека не вярваме 100% на картинките и описанията. Ако водим кореспонденция или подписваме документи – задължително е да ги пазим – за евентуална защита на правата - при рекламация например.

Някои  потребители предпочитат сами да пътуват, сами да резервират места за настаняване, други – разчитат на организираната от фирма почивка. Всеки начин има предимства и недостатъци.

При директно договаряне може би цената е по-висока, отколкото през туроператор. Добре  е да направите проучване не само за разликата в цената, но и в пакета от услуги, които се предлагат. Туроператорът е комисионер, но предлага широк набор от предложения, изборът е по-голям. Но добре е и него да проучите, преди да му се доверите. Повишаване на цените е допустимо само при ограничени случаи.

След кратката информация от реклама или брошура, туроператорът е длъжен да предостави и т.нар. преддоговорна информация – точна цена (и в български лева); пунктовете, начална и крайна дата на пътуване; броя нощувки; категорията и местонахожденията на настаняването, включените хранения; дали има изискване за минимален брой туристи, за да се осъществи пътуването, дали има визов режим за съответната страна; вида на транспорт; сключената застраховка; дали се предвиждат атракции, за които е необходимо допълнително заплащане. 
Много от тези въпроси влизат като пунктове и в окончателния договор, който се подписва с туроператора.

При резервация през онлайн платформа важат до голяма степен тези изисквания, особено за проучването. Нека се внимава с периода, в който ще почиваме, защото цените зависят и от това.

По думите на специалиста днес не е толкова важно на коя линия към морето е съответният хотел, колкото дали има възможност да се посетят в близост културни и археологически забележителности.

Той охарактеризира и т.нар. дигитален турист, който задължава бизнеса да се съобразява и да се развива.

Жалбите, свързани с туристически услуги, са около 5% от всички, постъпващи в КЗП – около 2000-2500 на година. Най-често те са за качеството на услугите.

При възникнал проблем, опитайте се спокойно и аргументирано да го изложите пред туроператора. Често пъти той проявява разбиране и решава проблема или предоставя компенсация. В други случаи можете да сезирате КЗП, която реагира, но понякога е необходимо време за извършване на проверка. 
С Комисията може да се свържете или на денонощния телефон 0700 111 22, или да изпратите жалба по имейл от сайта.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.