• 22 Юли 2024 |
 •  USD / BGN 1.7960
 •  GBP / BGN 2.3206
 •  CHF / BGN 2.0188
 • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
 • Времето:  София 23°C

Среща между ръководството на БТПП и членове на Комисията за защита на лични данни

Среща между ръководството на БТПП и членове на Комисията за защита на лични данни

/КРОСС/ Рисковете, свързани със злоупотребата с лични данни от Търговския регистър, бяха обсъдени на среща между ръководството на Българската търговско-промишлена палата и членове на Комисията за защита на личните данни.

Поводът е драстичното намаляване на тарифния праг за достъп до цялата база данни в Търговския регистър, какъвто достъп срещу заплащане се предоставя на неограничен кръг лица.

Предвид импликациите, които би могло да произтекат за гражданите и бизнеса, КЗЛД акцентира върху нуждата да се предприемат спешни мерки за пресичане на нерегламентирани действия, свързани с лични данни.

Дискутира се важността от упражняване на цялостен и ефективен контрол в областта на защитата на личните данни спрямо всички субекти на регулация в тази област. По отношение на администраторите на лични данни, каквато е Агенцията по вписванията, поддържаща Търговския регистър, представителите на КЗЛД обърнаха внимание на необходимостта от спазване на изискванията за заличаване на лични данни в предвидените от закона случаи и съхраняване само на информация, необходима за целите на Регистъра.

Стремежът е да се избегне ограничени за обществено ползване данни на практика да стават общодостъпни, посредством иначе легалната възможност за „закупуване" на достъп до цялата база данни от Търговския регистър. Целта не е да се накърни публичното разполагане с информация, а да се предотвратят злоупотребите с общодостъпната информация.

Представителите на Комисията поставиха въпроса за внасяне на промени в нормативната уредба, с цел предотвратяване на злоупотребите с лични данни. Гостите съобщиха, че се очаква Комисията да даде пресконференция в края на месеца.

БТПП споделя притесненията от необосновано широк достъп до лични данни и риск от неправомерното им използване, и ще съдейства за намиране на решение на проблема.

В допълнение, от КЗЛД заявиха, че ще организират обучение, насочено към запознаване на членовете на Палатата и бизнеса за опасностите, които се крият при предоставяне на лични данни срещу заплащане. КЗЛД ще предостави теми и условия за провеждането на обученията, а БТПП се ангажира да разпространи тази информация до своите членове.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
 • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
  БЪЛГАРИЯ
  ИКОНОМИКА
  ПОЛИТИКА
 • ОПЦИИ
  Запази Принтирай
  СПОДЕЛИ
  Twitter Facebook Svejo
  Вземи кратка връзка към тази страница

  копирайте маркирания текст

 • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.