• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 24°C

Разследвали Касим Дал за връзка с турски служби

Разследвали Касим Дал за връзка с турски служби

София /КРОСС/ МВР и ДАНС са разследвали един от коалиционните партньори в Реформаторския блок Касим Дал за връзки с турското разузнаване и опит за участие в подготвян атентат срещу лидера на ДПС Лютви Местан, научи „Преса". Тази сутрин по bTV бившият шеф на контразузнаването (НСС) ген. Атанас Атанасов заяви, че Касим Дал е бил подслушван по анонимен сигнал като политически противник на предишното правителство на Пламен Орешарски. Той получил писмо за това от анонимен подател с адрес централата на ДАНС на столичния бул. „Черни връх".
Според Атанасов сигналът бил, че Дал е подготвял покушение срещу Лютви Местан и депутата от ДПС Делян Пеевски. Но целта на разследването била да се държи под контрол един политически деец, който е критик на една от партиите във властта. „Разбирам, ако бяха контролирали Касим Дал по линия на сигурността, защото неговите връзки с властта в Турция са известни, но да хвърлиш такава анонимка на криминалната полиция", възмути се бившият шеф на НСС.
Оказа се, че истината е малко по-различна. Дал е попаднал в разследване на МВР и ДАНС, но не като политик, а като човек, контактувал с агенти на турското разузнаване, заявиха осведомени пред „Преса". През есента на 2013 г. в спецслужбите е постъпил сериозен сигнал, че се подготвя покушение срещу Лютви Местан. Проверката довела до решение лидерът на ДПС да бъде подсигурен с допълнителна охрана и брониран автомобил от НСО. Разследването първоначално е поето от ДАНС. По време на него са засечени хора, работещи за турското разузнаване. По-късно става ясно, че те поддържат тесни връзки с Касим Дал. Разследването е възложено на новосформирания отдел „Тежки престъпления" в Криминална полиция. То още не е приключило, научи „Преса".
Атанасов обяви още, че е получил документ, според който ДАНС е разследвала държавния глава Росен Плевнелиев, като с това е нарушила конституцията. Става дума за скандала около срещата на президента във Виена с представител на енергийната компания ЕВН. На 20 май медиите гръмнаха с новината, че прокуратурата и ДАНС разследват президента за въпросната среща. Няколко дни по-късно прокуратурата прекрати разследването, а главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че това е недопустимо.
Днес премиерът Георги Близнашки извика ген. Атанасов и Дал на среща, на която да получи посочените документи. След това ще бъде разпоредена проверка на МВР и ДАНС във връзка с твърденията на генерала. Очаква се главният секретар на МВР Светлозар Лазаров също да поиска проверка от прокуратурата.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.