• 26 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2829
  •  CHF / BGN 1.9974
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 3°C

Световната банка бори бедността с офшорки

Световната банка бори бедността с офшорки

/КРОСС/ Петдесет и една от 68-те компании, на които Световната банка е отпуснала средства през 2015 г. за инвестиции в Африка, използват данъчни убежища, разкри Oxfam. Това е станало чрез клона на институцията за частни заеми.

Анализът на Oxfam се концентрира върху инвестициите на Международната финансова корпорация (МФК) в Африка. Той показва, че тези 51 компании са получили 84% от инвестициите на организацията в региона през 2015 г., а прехвърлянето на средства в офшорки няма никаква видима връзка с основния им бизнес. Документът показва също така, че за 5 години МФК е увеличила над два пъти инвестициите си в компании, които използват данъчни убежища - от 1,2 млрд. долара през 2010 г. до 2,87 млрд. долара през 2015 година.

Разкритията идват броени дни преди пролетните срещи между МВФ и Световната банка във Вашингтон на 13-15 април и в разгара на скандала с Панамските документи, който разкри как известни личности и мощни компании използват офшорки, за да скрият богатството си и да избегнат данъци.

В изследването на Oxfam най-популярното убежище за корпоративните клиенти на МФК е остров Мавриций - 40% от частните компании, които инвестират в Африка имат връзка с острова. За Мавриций се знае, че позволява извършването на „обиколки": това е когато една компания изпраща парите в офшорна зона, а след това ги връща обратно в собствената си страна като чужда инвестиция, с цел да получи данъчни облекчения и други финансови стимули.

Субсахарска Африка е най-бедният регион на света. Той отчаяно се нуждае от приходи от корпоративни данъци, за да инвестира в обществени услуги и инфраструктура. Регионът няма пари да осигури достатъчно обучени акушери, чиста вода или мрежи за комари например, което води до високи нива на детска смъртност - едно на 12 деца умира преди петия си рожден ден.

„Няма логика Световната банка да харчи пари, за да насърчи частни компании да инвестират в „развитие" и същевременно да си затваря очите за факта, че тези компании мамят държавите, като прикриват данъци, които са необходими за борба с бедността и неравенството", казва съветникът по данъчната политика на Oxfam Сузана Риус.

„Групата на Световната банка не трябва да рискува да финансира корпорации, които крият данъци в Африка или където и да е в света. Тя трябва да изгради предпазни механизми, с които да гарантира, че нейните клиенти ще плащат своя справедлив дял от данъците."

МФК инвестира повече от 86 милиарда обществени пари в развиващите се страни между 2010 и 2015 г., а 18,6% от тях се изразходват в Субсахарска Африка. Наред с други сектори, организацията се фокусира върху финансовите пазари, инфраструктурата, земеделието и горите.

Финансовата корпорация без съмнение е лидер в частния сектор заради своята прозрачност, екологични и социални стандарти. Но обществеността все още няма информация къде отива над половината от финансирането, тъй като то се извършва през мъгляви финансови посредници. Организацията е изправена и пред предизвикателствата да измери цялостния ефект от дейността си върху развитието и да гарантира, че проектите, които финансира, не вредят на местните общности. Последният доклад на Oxfam показва, че тя трябва да положи доста усилия, за да гарантира, че нейните клиенти са също и изрядни платци на данъци.

Oxfam призовава МФК да разработи нови стандарти, за да гарантира, че инвестира само в компании, които имат отговорни практики по отношение на корпоративните си данъци. Така например компаниите трябва да бъдат прозрачни в своите икономически дейности, за да е ясно, че плащат справедливи данъци там, където извършват бизнес.

Световната банка и МВФ трябва да работят с всички правителства, за да реформират световната данъчна система и да помогнат да се спре укриването на данъци от страна на богати личности и корпорации. Тези реформи трябва да включват действия, чиято крайна цел е да се сложи край на ерата на данъчните убежища.

Анализът на Oxfam обхваща инвестициите да организацията в Субсахарска Африка между януари 2010 г. и октомври 2015 г.

Международната финансова корпорация, която е член на Групата на Световната банка, е „най-голямата световна институция за развитие, фокусирано изключително върху частния сектор в развиващите се страни".

Избягването на данъци чрез данъчни убежища е все по-честа бизнес практика, която ежегодно лишава бедните страни от около 100 млрд. долара приходи от данъци.

Превод: „Солидарна България"

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.