• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8315
  •  GBP / BGN 2.2841
  •  CHF / BGN 2.0155
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 8°C

Русия се отказва от лихвите за "Белене"

Русия се отказва от лихвите за "Белене"

/КРОСС/Днес подписахме споразумение за окончателното приключване на решението по отношение на арбитража за АЕЦ „Белене", страни по което са НЕК и „Атомстройекспорт". Затваряме една страница на отношения, създаващи проблем, оттук нататък съм убедена, че ще развиваме в положителна посока нашите отношения. Това заяви енергийният министър Теменужка Петкова, предаде репортер на БГНЕС.

НЕК се ангажира да плати до 15 декември пълния размер на сумите по арбитражното решение. В замяна на това „Атомстройекспорт" се отказва от лихвата, която НЕК дължи от датата на излизане на решението - 167 хил. евро на ден. „Атомстройекспорт" се отказва от тези лихви и размерът на тези лихви е 23 млн. евро до 15 декември. НЕК имаше 7 искания за корекции към арбитража за размера на лихвите, 4 от тези корекции бяха одобрени. НЕК ще спести лихви в размер на 20,9 млн. евро от корекциите. Общият размер на намалението, което ще постигнем е близо 50 млн. лева, добави Петкова.

Споразумяхме се и оборудването ще го видим до 5 декември тази година. До 5 декември оборудването ще бъде инспектирано. Днес постигнахме успехи за двете страни. Оттук нататък предстои ЕК да даде решение във връзка с предоставянето на финансовата помощ към НЕК. Имаме уверение на ЕК, че разглежда въпроса приоритетно, подчерта Петкова.

През последната седмица толкова активно общувахме с Петкова, че разбрах всичко казано от нея. Потвърждавам всичко, казано от нея. Ние очакваме постъпленията за погасяване на дълга да получим до 15 декември. Това каза първият заместник генерален директор и директор на Блока за развитие и международен бизнес на руската държавна корпорация „Росатом" Кирил Комаров.

„Тази година Русия и България отбелязват 50 години от установяване на ядрени отношения между двете страни. През тези 50 години ние си сътрудничим изключително добре", добави той.

„По времето на обсъждане с българската страна по арбитража, ние не спряхме да работим по други проекти - такъв е случаят с удължаването с 30 години на ядрения реактор номер пет на АЕЦ „Козлодуй". Това стана благодарение на два фактора - блокът беше експлоатиран изключително грамотно и правилно, вторият - че „Росатом" получи възможност да осъществи дейност във връзка с удължаването живота на 5- и блок", каза Комаров.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.