• 19 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 14°C

Приключи проверката на ДАЗД в дневните центрове за деца с увреждания

Приключи проверката на ДАЗД в дневните центрове за деца с увреждания

/КРОСС/ Приключи проверката на Държавната агенция за закрила на детето във всички 92 дневни центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ) в страната. Нейната цел беше да се изследва качеството на този вид услуга, предоставяна от общини и лицензирани доставчици, и подкрепата, която се оказва за по-пълната социална интеграция и развитие на детето и на неговото семейство.

Изследвани бяха мерките за осигуряване на социални, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца и спазването на правата на децата със специфични нужди, съгласно Конвенцията на ООН за правата на детето и Наредбата за критериите и стандартите за социални услуги за деца.

В рамките на един месец ще бъде подготвен аналитичен доклад на резултатите от извършената планова проверка, в който ще бъдат анализирани трудностите, добрите практики, както и дадените предложения за подобряване работата и ефективността на предоставяните услуги в ДЦДМУ.

В проверените обекти, в които са установени пропуски в работата на служителите, на директорите на социалната услуга са дадени задължителни предписания, придружени с методически указания за отстраняването им, разписан е и механизъм за взаимодействие между отговорните институции. Потърсено е и съдействие от кметовете на общините, като доставчици на социалната услуга, с оглед подкрепа при изпълнението на дадените задължителни предписания.

Освен преглед на задължителната документация, свързана с планирането на грижата за децата и с организацията на дейността на специалистите, е проведено анонимно анкетно проучване с персонала на ДЦДМУ и с родители на деца, ползващи услугите. Целта бе да се получи информация относно удовлетвореността от извършваните дейности и предоставяните грижи.

Инспекторите на ДАЗД проведоха и беседи с екипите на центровете, с деца и с техните родители/настойници/попечители, с приемни семейства, в които са настанени момчета и момичета, посещаващи услугите.

Шест от проверките бяха извършени съвместно с Инспектората на Агенцията за социално подпомагане в услуги, предназначени за деца и младежи с увреждания.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.