• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Председателят на ДАЗД: Чрез Националната информационна система ще изведем децата на светло

Председателят на ДАЗД: Чрез Националната информационна система ще изведем децата на светло

/КРОСС/ Държавна агенция за закрила на детето участва в годишната среща на местните власти, която беше организирана от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) и се проведе в к.к.Албена от 15 до 17 октомври 2017 г.

Офелия Кънева запозна местните власти с важността от изграждането на Национална информационна система за деца в България, каквато е регламентирана още през 2008 г. от българското законодателство. Председателят на Държавната агенция изложи своята визия и решимостта си да направи всичко възможно да се реализира системата. С нея ще изведем децата на България на светло, подчерта г-жа Кънева.

Това ще се случи чрез създаване на софтуерен хъб, в който ще влизат данните от всички институции, работещи за закрила на детето - Министерството на образованието и науката, Агенцията за социално подпомагане, Министерство на вътрешните работи, Министерство на младежта и спорта, Министерството на правосъдието, Министерството на културата, Министерството на труда и социалната политика, Министерството на здравеопазването, Министерството на външните работи и не на последно място общините.

Чрез въвеждането на тази иновация ще се улесни установяването на истинността на сигнала и по-важното - ще се съкрати значително времето за спасяване на дете в риск; ще се постигне реална подкрепа на професионалистите и ще се осигури ефективност в грижата за децата. Благодарение на националната информационна система ще може да се реагира в рамките на от двайсет минути до два часа, докато сега са нужни три до четири месеца.

На форума на НСОРБ г-жа Кънева бе придружена от Йоана Захариева, председател на Съвета на децата, която разказа пред кметовете, общинските съветници и членовете на Правителството за мисията, визията и стратегията на Съвета.

Тя разясни, че Съветът на децата е правителствен консултативен орган, който активно участва във вземането на решения, касаещи настоящето и бъдещето на децата и участва в работни групи към МинистерскиЯ съвет.
Йоана с гордост запозна аудиторията с Българския модел за детско участие, който вече се въвежда като добра практика в много други държави и се оценява високо от международните организации.

Присъстващите представителите на местната и централна приветстваха изложението на Йоана Захариева и поеха ангажимента да подкрепят и популяризират дейността на Съвета на децата по-активно.

Присъствието на представител на Съвета на децата е прецедент за провежданите вече повече от десетилетие годишни срещи на местната власт.

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.