• 05 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 20°C

Установиха още груби нарушения в онкоцентъра в Пловдив

Установиха още груби нарушения в онкоцентъра в Пловдив

/КРОСС/ 74-годишен патоанатом е объркал диагнозите поне на 8 пациенти и те са били ненужно оперирани.

Това показа проверката на изпълнителната агенция "Медицински одит" в онкоболницата в Пловдив. 

За да не се поемат повече рискове за здравето на пациентите, здравният министър отне правата на д-р Петко Маслев. Нарушения има и в работата на онкокомитетите и ръководството на онкоцентъра. Затова ще се направи цялостна проверка на работата на центъра, а здравният министър поиска от кмета на Пловдив да смени ръководството му.

Резултатите от доклада на "Медицинския одит" потвърждават най-кошмарните данни от разследването на Нова телевизия. Но освен петте случая на ненужно осакатените пациенти, проверката засича още три драстични грешки в диагнозите.

В разгледаните случаи съществува несъответствия между предоперативните интраоперативните и окончателните резултати на трайните препарати установени при извършените ревизии. Допуснатите грешки са от д-р Маслев, каза д-р Ваньо Шарков, зам.-министър на здравеопазването, цитиран от БНТ. 
В два от случаите става дума за млади жени - на 38 и 39 години. Вече на операционната маса, патоанатомът поставя една от най-тежките диагнози.

Грешно поставена диагноза при патоанатома за това, че имаме злокачествен тумор. В резултат на това хирурзите вземат операция и отстраняват матка яйчници тръби всичко На следващия ден се оказва, че диагнозата не е тази и че нямаме злокачествено новообразувание, обясни д-р Шарков. 
Самите хирурзи казват ние направихме такава операция защото такава диагноза ни беше дадена и на нас и те са длъжни да направят такава операция.

Не стига излишната операция, но пациентите са диспансеризирани и лекувани въз основа на първоначалната грешна диагноза. И никой в дългия процес не обръща внимание в разминаването на хистопатологичните резултати.

Случаите минават през онкокомитети и там някой е трябвало да види това разминаване.

Тогава, когато проследяват състоянието на своя пациент и го диспансеризираш ти знаеш каква е неговата диагноза Няма как на практика да изпишеш пациент да имаш резултат от трайния препарат, на който да се казва че няма злокачествено образувание и ти да не знаеш, коментира Шарков. 

Проверката засича и обратен случай. Човек изпратен от личния си лекар със съмнение за злокачествен рак на кожата, получава противоположна диагноза. И пациентът губи време без последващо лечение. Освен липсата на контрол и грубо разминаване в стандартите за лечение, проверката стига и до друг абсурд. Повече от година в отделението няма работещ ехограф, но пък разполага с апаратура за лапароскопски безкръвни операции. Тя обаче стои и ръждясва, защото няма кой да работи с нея.

Освен щателна проверка в работата на този център, ще бъдат проверявани всички болници, в които се лекуват онкологични заболявания.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.