• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Божидар Димитров: Не са нарочни тези приказки

Божидар Димитров: Не са нарочни тези приказки

/КРОСС/ "Смятам, че не са нарочни тези приказки. Толкова знаят хората, толкова си говорят. Единият е шахматист, другият политик. Не им е работата да навлизат в българската писменост. Абсолютно правилно Борисов анулира срещата. Аз бих направил същото", това коментира пред БНТ проф. Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей по повод казус с кирилицата и изказване на руският шахматист Анатолий Карпов, че тя идва от Византия. Той призна още, че ако това е игра на политически шах, е много примитивна.

"В науката този въпрос не е спорен. Има спорове около глаголицата, но около кирилицата няма. Известно е, че тя е на българската държава. Питайте Христо Стоичков от къде идва азбуката. Един спортист от къде да знае. Толкова знаят, толкова казват. Невежество. Не знам дали ние не политизираме излишно. Не бива да се свързват двете неща - освобождението и създаването на азбуката", посочи Димитров.

Той припомни исторически факти за създаването на глаголицата и обобщи, че кирилицата е създадена от Климент в Плиска и утвърдена вероятно в Преслав в първата година на столичния период.

Относно споразумението с Македония Димитров заяви, че "основното, което би трябвало да постигнем, е нашата програма за Македония". "Това е една декларация, която трябва да подпишат, за да спрат кражбите на българска история. В Скопие си дават прекрасна сметка, че,ако спрат, децата им трябва да учат български и за това не е подписана вече пета година", обясни Димитров.

 

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

Много просто, но не и за тъпаци! Повечето европейски народи пишат с „латиница“ и се знае кой и кога я е създал, но никой не казва „латинска писменост“, а се говори за немсла, френска, английска и т.н. писмености. Така „кирилицата“, създадена по поръчка на Борис I от учениците на Кирил и Методий и утвърдена от Симеон Велики през 913 г. е по произход българска азбука, а служи за основа на българската, руската, украинската, сръбската, бероруската и ... монголската писмености!

20.06.2017 23:40:00

Анонимен

Не е трудно да се разбере това. Те нашите сънародници не знаят каквото трябва за кирилицата, за глаголицата въобще да не говорим, а какво остава руснаците да са наясно с това. Между впрочем много интелигентни хора от тях са наясно с историята и как е била приета кирилицата в Киевска Рус първо и т.н.

20.06.2017 17:55:50

Анонимен

Чакарака историка и специалиста по всичко , а всъщност обикновен рубладжия - Божо шарпея

20.06.2017 15:23:53

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.