• 17 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8387
  •  GBP / BGN 2.2891
  •  CHF / BGN 2.0138
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Б. Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймак-Чалан

Б. Димитров: Националният исторически музей ще възстанови разрушената плоча на Каймак-Чалан

/КРОСС/Националният исторически музей е взел решение на директорски съвет да възстанови български военен паметник на Каймак-Чалан, каза за „Фокус" директорът на НИМ професор Божидар Димитров.

„НИМ има голям опит във възстановяване на военни гробища и паметници в Македония, досега сме реставрирали над 10", посочи той и уточни, че възстановените гробища и паметници са в Ново село, Струмишко, в Мало Чичево, Прилепско, в село Беранци, Битолско и в село Дреново, Гевгелийско.

Проф. Димитров допълни, че ще бъде възстановено и военното гробище на 8-ми Приморски полк в село Хума, което е вандализирано, но е почти цяло.

„Там също с чук са строшени имената на загиналите български войници, а пирамидите са останали", обясни той. Проф. Димитров допълни, че освен военният паметник на Каймак-Чалан и военното гробище в село Хума, НИМ е взел решение и за възстановяване на паметника на полковник Каварналиев край Дойран.

„Особено интересна е съдбата на паметника на полковника. НИМ го беше възстановил и две години стоя в двора на музея, тъй като македонското правителство не позволи поставянето му под предлог, че полковника Каварналиев не бил войник, а висш офицер. Не позволи да го поставим там, защото висшите офицери определяли завоевателната политика на България", посочи той.

„Поверих го на община Шумен и в момента е монтиран на един площад до Томбул джамия", обясни Божидар Димитров.

„Сега ще го възстановим отново. Надявам се, че македонското правителство след случая с разбиването на плочата ще бъде по-благосклонно този път към идеята да се възстанови паметника на полковник Каварналиев край Дойран", коментира той и поясни, че средствата ще бъдат събрани от дарения.

„Там всяка година стават големи тържества на местни българи и български делегации, дошли от България, но те полагат венци пред останките от разрушения паметник-гроб на полковника", обясни проф. Димитров.

„НИМ досега, освен десетте военни гробища и паметника, които е възстановил в Македония, е възстановил два паметника и в Сърбия, а също така и над 15 паметника на територията на България, между които паметниците на загиналите в Одринската епопея в Свиленград, паметник с над 800 имена на загинали етнически българи и етнически турци от Омуртагска околия в град Омуртаг", каза още той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Б.Д. + Б.Б.

Абе, вижте му само физиономията на този Б.Д. - на изкуствения и кух професор. Също толкова изплашена, неадекватна, но нагла и безпардонна. Като на неговя шеф – Б.Б. А може ли иначе? Не, няма начин... До кога ще ги търпим… Въпрос с (не) повишена трудност. Само от нас зависи.

25.09.2016 22:15:18

Анонимен

Добре известно е, че Скопските удбаши изпълняват политическата линия на Белград и Москва за саботиране на приема на ФИРОМ в ЕС и НАТО чрез вътрешно дестабилизиране на държавата и умишлени провокации към България и Гърция. Ето защо Българското правителство трябва да действа безкомпромисно не толкова към Скопските марионетки, колкото към техните външни кукловоди ! А такива у нас като агент Тервел чий интерес обслужват, като на свой ред подемат и раздухват провокациите ?​

25.09.2016 19:26:03

Анонимен

Само като събирате пари за паметниците МНОГО ВНИМАВАЙТЕ "касиерите" Кеворк, Хайтови, ПекоТакови, Татови (вкл. БОКо, ДС-задника шибаняк, ...), Кубъдъните (вкл. ДС-ГУце, ДС-шопара гюфто-албинос КЪРКАчан, винкела Балевски, ...), ..... да не ГЕПАТ (ОКРАДАТ) ПАРИТЕ, както направиха през 1970-1980-те със събраните пари за възстановяване на войнишките паметници! Аз не давам пари за заблуждаваща и манипулираща ЛЕКОВЕРНИТЕ червена олигархична ПРОПАГАНДА, подтикваща към грабеж, насилие и измама и избиваща МАНИИТЕ за ПСЕВДО-ВЕЛИЧИЕ и запълваща КОМПЛЕКСИТЕ за МАЛОЦЕНОСТ на крадливия управляващ български БАШИБОЗУК и ОЯДЕНИТЕ му патриотарстващи мутро-милиционеро-ченгесаро-фатмашки ТЪПИ, КРАДЛИВИ, СТРАХЛИВИ и ЛЪЖЛИВИ ДОБИЧЕТА!

25.09.2016 14:25:31

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.