• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Забраната за земеделие и строителство край Калиакра остава

Забраната за земеделие и строителство край Калиакра остава

/КРОСС/ Заповедта на министъра на околната среда и водите Нено Димов, с която се въвежда забрана за земеделие и други дейности в части на защитена зона "Комплекс Калиакра", ще продължи да действа. Това обяви самият екоминистър Нено Димов след среща с всички заинтересовани страни по казуса. На нея присъстваха неправителствени организации, природозащитници, кметове от района, премиерът Бойко Борисов и вицепремиерът Валери Симеонов.

Димов обясни, че заповедта ще действа до момента, в който бъде подготвена нова такава.

„Заповедта за защитената зона „Комплекс Калиакра" ще продължава да действа до прецизирането на нова. Давам си сметка, че ще има работещо решение, когато се съхранява природата по европейски и български начин". Искам да седнем и да намерим онзи компромис, който ще бъде приемлив и за двете страни. Ако само едната страна е приоритетно представена, това трудно може да бъде защитено. Моето предложение е да имаме време до момента, в който договоря с местната общност и власт и след това с Брюксел конкретната заповед, да оставим действието на сегашната, за да не поемаме никакви рискове. Ако това не е приемливо, ще поемаме риск и ще видим какво ще процедираме", заяви Димов.

Преди да бъде издадена новата заповед, тя ще бъде обсъдена с кметовете от района, засегнатите страни и представители на Европейската комисия. Според Димов заповедта не е проблем, тъй като касае само част от проблема. Той не уточни докога ще бъде в сила настоящата заповед.

През юли Нено Димов забрани извършване на редица дейности в част от защитена територия "Комплекс Калиакра", където има понто-сарматски степи. Това обаче породи протести на земеделци, рибари и представители на туристическия бранш от крайморска Добруджа заради опасения, че рестрикциите в териториите от "Натура 2000" ще засегне поминъка им. Димов обясни, че забраната важи за много малка площ, която е предимно държавна площ и не забранява земеделие в Добружда, уточнява "Дневник".

След срещата в Министерския съвет беше обявено, че по казуса ще работят 4 работни групи. Те ще се занимават с проблемите при рибарството, земеделието, строителството и енергетиката.

Всички потърпевши от заповедта ще бъдат обезщетени или икономически, или с подобни имоти. Борисов уточни, че резервът на правителството по различните компенсаторни плащания е в размер на 20-30-40 млн. лв.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.