• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Българка създаде специален шрифт за хора с дислексия

Българка създаде специален шрифт за хора с дислексия

/КРОСС/ Специален шрифт за родната азбука помага на хора с дислексия да възприемат по-лесно писан текст на кирилица. Той е създаден от Кристина Костова и е първият цялостен шрифт за българската азбука.

По света са разработвани шрифтове за дислектици, съсредоточени основно върху латинските букви, които не могат да се прилагат в пълна степен за кирилицата.

Шрифтът на Кристина Костова е подходящ най-вече за деца в начален етап на обучение с лека и средна форма на дислексия и може да бъде свободно използван в българските училища, защото е четим и от хора, които нямат този проблем.

Данните за дела на населението по света, което има някаква форма на дислексия, са различни, като се колебаят между 10 и 15, та дори до близо 20 на сто. В някои случаи формата е по-лека, но все пак четенето и писането могат да се окажат предизвикателство. Това се дължи на по-различния начин на мислене на дислектиците, обясни Кристина Костова, която създаде първия шрифт за българската азбука за хора с дислексия.

"За хората с дислексия буквите са обемни обекти. За тях буквите не са както за всички останали 2D обекти, а са 3D обекти, което означава, че в тяхното съзнание те много бързо се обръщат на едната или на другата страна или рефлективно се обръщат, което много често позволява визуално подобни знаци да бъдат обърквани. А когато има и някакво по-близко звучене, става още по-трудна ситуацията", казва Кристина.

Шрифтът Adys е разработен специално върху българската азбука и има редица особености, увеличаващи четивността.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.