• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 23°C

Наличие на дюни в къмпинг „Юг” установи съвместната проверка на МРРБ и МОСВ

Наличие на дюни в къмпинг „Юг” установи съвместната проверка на МРРБ и МОСВ

/КРОСС/ Наличие на сиви дюни на територията на морския плаж на „Къмпинг Юг" и на самия къмпинг „Юг" установи съвместната проверка на междуведомствената работна група, включваща представители на министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, както и на Българската академия на науките. Тя беше създадена със заповед РД-02-14-510/17.04.2015 г. на министър Лиляна Павлова и РД-241/17.04.2015 г. на министър Ивелина Василева, съобщава пресцентърът на МРРБ.

Строежът на къмпинг „Юг" беше спрян на 16 април 2015 г. с издаване на принудителна административна мярка от РИОСВ-Бургас заради липсата на оценка за съвместимост по Закона за биологичното разнообразие. Разчитайки на експертизата на учените от БАН, беше създадена междуведомствената работна група. Тя установи наличие на дюни, включително и под излетите две бетонни плочи. Експертите препоръчват да се промени границата на морския плаж „Къмпинг юг", както и да се изработи специализирана карта за имота, в който са излетите бетонните плочи.

Съгласно законодателството строежът върху дюни е абсолютно забранен. Затова РИОСВ-Бургас ще предпише на кмета на община Царево да предприеме съответните действия за премахване на строежа. От своя страна ДНСК ще разпореди на кмета на община Царево да предприеме действия за спиране на строителството по реда на ЗУТ, тъй като строежът е пета категория. ДНСК също така ще сезира Върховната административна прокуратура с искане за прогласяване на нищожността на издаденото от главния архитект на община Царево разрешение за строеж №162/19.12.2012 г. за „Вилно селище" на името на „ИФ ФАВОРИТ" ООД.

През 2013 г. МРРБ, чрез ДНСК, отмени разрешението за строеж при упражнен строителен контрол, но заповедта за отмяната беше отменена с окончателно съдебно решение на Административен съд - Бургас с мотиви, че ДНСК не е компетентен орган да прецени наличие на нарушение на екологичното законодателство.

Докладът от проверката и приложенията към него са публикувани на интернет страницата на Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.