• 29 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8091
  •  GBP / BGN 2.2873
  •  CHF / BGN 2.0027
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 12°C

Цената на петрола ще остане ниска поне още две години, твърдят експерти

Цената на петрола ще остане ниска поне още две години, твърдят експерти

/КРОСС/ Потребителите могат да очакват поне още две години с ниски цени на петрола, сочи допитване на Reuters до експерти от бранша. Постоянният спад в цената ще е най-големият от началото на глобалната икономическа криза.

Цената на петрола спадна с една четвърт от юни насам, като бенчмаркът Brent достигна до 87 долара за барел, най-вече поради значителното увеличение в производството и свитото търсене, което доведе до натрупвания в глобален мащаб.

Бумът на производството на на висококачествен северноамерикански шистов петрол заля пазара, който вече се забавяше поради ниският икономически растеж. Според анализаторите пресищането с петрол може да продължи поне още две години.

Месечното допитване на Reuters до икономисти и анализатори установи, че според експертите цената най-вероятно ще остане по 100 долара за барел през следващите две години, като средната стойност ще бъде 93.70 долара през 2015 г. и 96 долара през 2016 г. Новата прогноза е с около 9.60 долара по-ниска от предишното допитване, проведено през септември - най-голямото намаление на прогнозните цени от ноември 2008 г., в разгара на глобалната финансова криза.

Goldman Sachs, които преди началото на кризата предричаше, че цената може да достигне до 200 долара за барел, намали прогнозата си с 15 долара и заяви, че през първото тримесечие на следващата година тя ще се задържи около 85 долара.

Американската банка представи една от най-ниските прогнози за следващата година, според която Brent ще има средна цена от едва 83.80 долара, а производството на шистов петрол ще продължава да пренасища пазара.

Goldman Sachs, както и други анализатори посочват, че ОПЕК - организацията, която произвежда около една трета от световния петрол - вече не е в състояние да упражнява контрол върху цената на петрола заради добива от шисти.

Новото положение обаче е благоприятно за потребителите. Спадът с цената на петрола ще намали транспортите и производствените разходи на много браншове на икономиката, и ще намали инфлацията на глобално равнище.

Базираната в Осло DNB Markets даде най-ниската прогноза. Според тях средната цена през следващата година ще е 80 долара за барел. Анализаторите от DNB посочват, че ниската цена ще се отрази зле на Норвегия, но добре на глобалната икономика и особено на САЩ.

Икономистът от Capital Ecnomics Томас Пюг от своя страна коментира, че спад с 10 долара за барел ще увеличи БВП на световно равнище с 0.2-0.3%.

Допитването на Reuters сочи, американският лек петрол WTI ще задържи средна цена от 88 долара за барел през следващата година, а според прогнозата за миналия месец стойността му трябваше да е 96.10 долара.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.