• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Петролът продължава да поскъпва за пета поредна сесия на търговия

Петролът продължава да поскъпва за пета поредна сесия на търговия

/КРОСС/ Петролните фючърси поскъпват силно за пета поредна сесия и се тъгуват в най-високи нива от 18-и декември насам, тъй като продължават да намират подкрепа от вече влязлото в сила споразумение във формата "ОПЕК+" за съкращаване на добивите от началото на годината и с оглед на подема на световните фондови пазари.

Фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през март поскъпват в понеделник с 2,1% обратно над нивото от 58 долара, а фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през февруари - с 2,25% над нивото от 49 долара за барел. Оставащото в сила възходящо ценово движение факт, след като през миналата седмица петролните фючърси нараснаха съответно със 7,2% и с 5,8% и вече се търгуват с повече от 12% над техните многомесечни дъна около 49,94 и 42,19 долара за барел, ударени за кратко по време на тънката и неликвидна търговия през коледните празници (най-ниски цени от юли и юни 2017-а година).

Подкрепа за продължаващото и днес поскъпване на петролните фючърси оказва информацията на Ройтерс от миналата седмица, че в рамките на декември доставките на петрол от ОПЕК са се свили с 460 хил. барела дневно до 32,68 млн. барела, а според агенция Блумбърг общите добиви на картела са намалели с цели 530 хил. барела на ден до 32,6 млн. барела благодарение на рязко понижаване на производството в Саудитска Арабия. Това представляваше най-агресивното съкращаване в рамките на един месец от януари 2017-а година насам и беше факт още преди да влезе в сила от 1-ви януари договореното във формата "ОПЕК+", включващ и Русия, ограничаване на добивите с общо 1,2 млн. барела през първите шест месеца на новата година.

Целта на съкращаването на производството е да се ограничи увеличаването на глобалното предлагане, дължащо се главно на нарасналото през 2018-а година петролното производство в САЩ с близо 25% към исторически нива през декември от около 11,7 млн. барела на ден.

Позитивното представяне на световните пазари на акции през последните дни на търговия също допринася за подновяване на инвеститорския риск-апетит и на стоковите борси, включително при търговията на петролни фючърси. Новината за подновяване на търговските преговори между САЩ и Китай, както и оповестените в петък много силни данни за състоянието на американския пазар на труда през декември пък водят до отслабване на опасенията за забавяне на глобалния икономически растеж и респективно за намаляване на потреблението на важната енергийна суровина.

Въпреки поскъпването на черното злато в последно време, инвестиционната банка Goldman Sachs намали своите прогнози за осреднените цени на петрола Брент за 2019-а година до 62,50 долара за барел от 70 долара за барел, визирайки наличието на "най-сериозните макроикономически предизвикателства от 2015-а година насам". Голямата американска инвестиционна банка понижи и оценката си за осреднената цена на американския лек суров петрол от 64,50 долара до 55,55 долара за барел.

Подобна низходяща ревизия за 2019-а година направиха и анализаторите на френската банка Societe Generale - с по 9 долара до 64 долара за барел за петрола Брент и до 57 долара за лекия суров петрол, добиван в САЩ.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.