• 28 Март 2024 |
  •  USD / BGN 1.8083
  •  GBP / BGN 2.2804
  •  CHF / BGN 1.9935
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 16°C

WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна фирма на „Росатом”

WSJ: Clinton Foundation получила дарение от 2,35 млн. долара след продажбата на уранова мина на дъщерна фирма на „Росатом”

/КРОСС/ Държавният департамент е бил част от панел, одобрил продажбата на една от най-големите уранови мини на САЩ на дъщерна фирма на руската „Росатом" по времето, когато държавен секретар бе Хилъри Клинтът. Малко по-късно фондация, свързана с ръководителя на продавача, е направила голямо дарение от 2,35 млн. долара на благотворителната организация на семейство Клинтън, пише The Wall Street Journal.

Продажбата на 51% от Uranium One на дъщерна фирма на руската „Росатом" за 610 млн. долара е била одобрена през 2010 г. от федералната комисия, която разглежда чуждестранните инвестиции. Между 2008 г. и 2012 г. Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative, проект на Clinton Foundation, е получила 2,35 млн. долара от фондацията Fernwood на Иън Телфър, който е ръководил Uranium One преди продажбата.

За дарението съобщава Питър Швайцър в книгата си Clinton Cash („Парите на Клинтън"), която разглежда финансовите сделки на бившия президент Бил Клинтън и съпругата му. Книгата допълва предишни съобщения за конфликти на интереси между благотворителната организация на Хилари Клинтън и дейността й като държавен секретар. WSJ съобщава, че най-малко 60 фирми, в чиято полза тя е лобирала, са дарили над 26 млн. долара на фондацията й.

Според говорителя на кандидатпрезидентската кампания на Клинтън книгата „манипулира вече известни факти и ги превръща в теория на конспирация. Подажбата на Uranium One е „преминала през обичайния процес, а държавният секретар не се е месил", гласи официалното обяснение.

WSJ обаче потвърждава и други описани случаи на конфликти на интереси в кариерата на Клинтън като държавен секретар. Един от тях е от 2009 г., когато Clinton Giustra Sustainable Growth Initiative е получила два милиона акции в Polo Resources - минна инвестиционна компания, оглавявана от канадския бизнесмен Стивън Детълс. Два месеца по-късно по данни на WikiLeaks американският посланик в Бангладеш притиска енергийния съветник на премиера на страната да разреши добива в открити мини, в това число в Пхулубари, където Polo Resources има участие.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

E за какво учудване може да става дума, виж им лицата на тези сектанти...

27.04.2015 00:39:12

Анонимен

Защо ли не се учудвам, след като Мадлин Олбрайт държи телекома на Косово, а тя беше държавен секретар по времето на бомбардировките на САЩ и НАТО в Сърбия през '98 год.

26.04.2015 17:46:10

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.