• 25 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Хакери са спечелили 25 милиона долара от кибероткупи

Хакери са спечелили 25 милиона долара от кибероткупи

/КРОСС/ Хакерите по света са спечелили над 25 млн. долара през последните две години само от кибероткупи. Парите идват най-вече от набиращите популярност криптовируси (ransomware), съобщава онлайн изданието The Verge, цитирано от Vesti.

Данните са от общо проучване на Google, компанията Chainalysis, Университетите на Сан Диего и на Ню Йорк. Те са проследили плащанията чрез виртуални валути като Bitcoin и са ги сравнили с база данни от виртуални портфейли, за които се знае, че са свързани с хакери.

Криптовирусите като WannaCry обикновено криптират файловете на компютъра и искат от потребителя да плати откуп, за да му ги възстановят. Обикновено те са насочени към компании, които не могат да си позволят да загубят данните или да привличат внимание с това, че са жертва на хакери и информацията им е компрометирана. Разбира се, често сред жертвите попадат и обикновени потребители.

Компаниите са предпочитани и заради по-големите суми, които могат да платят.
Проучването е проследило 34 фамилии с подобни вируси. Един от най-доходоносните е Locky, който от началото на 2016 г. досега е донесъл на създателите си над 7 млн. долара. Той е и първият криптовирус, който използва две отделни инфраструктури за криптирането на данните и за плащанията, което му позволява да се разпространява по-бързо.

Сред хакерите също има усилена конкуренция. Те се надпреварват кой по-бързо и ефективно ще успее да се възползва от новооткритите пролуки в сигурността на различен софтуер и операционните системи преди те да бъдат поправени от фирмите. Друг доходоносен вирус е Cerber, генерирал приходи на стойност 6,9 млн. долара.
Проучването показва още, че новите криптовируси стават все по-сложни. Те вече могат да променят части от кода си автоматично. Това ги прави доста по-трудни за засичане от антивирусните програми, които сравняват именно кода с база данни, за да разпознават опасните програми. Cerber например е създавал по няколко хиляди вариации месечно, за да заобикаля защитния софтуер. Затова една от най-добрите защити остава повишеното внимание на потребителите, които не трябва да се доверяват на атрактивните имейли и оферти в социалните мрежи приканващи да се изтегли прикачен файл или посети непознат сайт.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.