• 19 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 11°C

Калоян Паргов: Човекът на знанието в България е подменен от едноизмерни субекти

Калоян Паргов: Човекът на знанието в България е подменен от едноизмерни субекти

/КРОСС/ "Посрещаме 24 май в условията на криза на духовността, която все повече се задълбочава. На липса на хуманност в човешките отношения и на ширеща се неграмотност. Обезценява се мисията на учителя, на преподавателя, на учения, на създателя на художествени ценности". Това заяви лидерът на БСП - София Калоян Паргов по време на среща с над 200 дейци на българската култура, образование и наука по случай 24 май, в НДК.

Приветствия отправиха председателят на НС на БСП Корнелия Нинова, председателят на Съюза на българските писатели Боян Ангелов и проф. Ваня Добрева.

Сред гостите на събитието, организирано от Софийския градски съвет на БСП, бяха акад. Стефан Воденичаров, акад. Георги Стоилов, акад. Васил Сгурев, бившият министър на културата Георги Йорданов, Анжел Вагенщайн, проф. Искра Баева, проф. Георги Костов, проф. Пламен Джуров, Кольо Георгиев, Явор Димитров, Петко Горанов, Илия Костов, Георги Стоянов, Поли Паскова, Петя Буюклиева и други.

Според Паргов, след 27 години на псевдореформи, човекът на знанието в България губи своето основно място в обществото и е подменен от едноизмерни субекти, неспособни да съхранят и да продължат да изграждат онази държава, която академик Дмитрий Лихачов нарече с право Държава на духа.

"Няма как да очакваме, че българската култура ще се развива, ако тя продължи да бъде изцяло зависима от свободния пазар. Българската литература, българският театър, изобразително изкуство, кино, музика, журналистика изискват специални грижи от страна на държавата. Това предполага огромен пакет от политики.", каза още Калоян Паргов.

Лидерът на БСП - София завърши словото си пред културните дейци с цитат от творбата на Стефан Продев "За учителя - с любов":

"Шапки долу!

За БЪЛГАРСКИЯ УЧИТЕЛ.

За страдалеца. За човека, който създава човеци.

Шапки долу!

За твореца на знания. За онзи, който учи България да чете, да мисли, да търси. За нашия татко Песталоци.

Шапки долу!

За носителя и пазителя на духа. За великия слуга на народа. За единствения вълшебник измежду нас.

Шапки долу!".

 

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай

Анонимен

О, свещенна простотия - „славянска“ та „славянска“ писменост! Колко от вас, юроди ниедни, помислиха, че Климент, Наум, Сава, Ангеларий и Горазд не са някакви селянчета, а високо образовани българи (вишисти), владеещи перфектно български и гръцки за да бъдат преводачи. Обратното не е възможно – няма византийци, владеещи български. Колко от вас помислиха какви материални и финансови усилия е коствало на 8-я Седмочисленик - княз Борис I да осигури десетки хиляди агнешки и ярешки кожи за пергамент? Колко хиляди мъже е освободил от военна служба и данъци за да преписват и после да разпространяват сред народа свещените църковни книги на български? Имал късмет Борис-Михаил, бил е владетел на третата по големина империя в Европа след Византийската и Свещената римска империя – Българската, която скромно наричаме царство, но и днешна България трудно би изпълнила „петилетката“ на Борис I и Симеон Велики.

24.05.2017 16:08:06

Анонимен

24 май е Денят на БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ, а не на някаква си „славянска писменост“. Тази БЪЛГАРСКА писменост е допринесла за развитието на културата на някои страни със „славянско“ население, ако наистина са славянски?! За сведение, писмеността, на която пишат руските „славяни“ е създадена не от Кирил и Методий, а от Климент, Наум, Горазд, Ангеларий по поръчка на българския княз Борис 1-ви и постановена като официална писменост на царството през 913 г. от сина му Цар Симеон Велики. Константин Кирил и Методий са съзадали „глаголицата“. По-подробни сведения могат да бъдат получени от Всеруския Патриарх Кирил, който е в течение на истинската история.

24.05.2017 11:04:40

Анонимен

ВСИЧКО ТОВА СЕ ОТНАСЯ И ЗА ВАС. ДУХОВНОСТТА НА НАРОДА ГО ИМА , ПАЗИ И ОТ ВРЕМЕ НА ВРЕМЕ ИЗЛИЗА НА ПЛОЩАДИТЕ.

24.05.2017 09:13:49

  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.