• 24 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8303
  •  GBP / BGN 2.2757
  •  CHF / BGN 2.0011
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

Дончо Дончев с изложба ''Икони'' - Християнски притчи и съвременни истории

Дончо Дончев с изложба ''Икони'' - Християнски притчи и съвременни истории

/КРОСС/ На 19 април посетителите на галерия „Валер“ се насладиха на удивителните творби в изложбата „Икони“ на Дончо Дончев. Името на експозицията  е далеч от религиозните икони, които сме свикнали да виждаме в църковните пространства.

То провокира, както го правят творбите на Дончо. А самите картини изненадаха с концепция, техника и внушение.

Позволявам си кратко въведение към читателите, за да усетят по-близо до себе си идеите, залегнали в творбите на един от най-талантливите и доказали се български художници Дончо Дончев. Понятието икона от гръцки означава образ или олицетворение. Картина или обект, към който отдаваме почест.

Това са иконите в изложбата на автора. ,,Включил съм знакови обекти, както и герои от древността до наши дни. Вплел съм християнски притчи и съвременни истории в едно,“ заяви авторът. Изложбата е разнообразна. Може да видите рисунка със смесена техника, колаж,  живопис върху платно и изображение върху дърво. Това е почерка на еклектичния стил и натюрел на Дончо. Ето защо сред експонатите виждаме Св. Георги, познат ни от християнството заедно с Народния театър „Иван Вазов“. 

Образът на детето през погледа на бащата и образът на детето през погледа на твореца

Какво е детето за бащата?   Най-ценното, разбира се. Кръвта, плътта и душата на бащата, но претворени в нов по-идеален образ. А каква е ролята на детето в изкуството? То е символ на невинност, чистота, непринуденост и искрена наивност. За никого не е тайна, че детския образ върху картините на Дончо Дончев е на сина му Никола.  В картините  на  художника Дончо образът на детето се превръща в икона на най-искрената и безпрекословна обич – тази между родител и дете. А в живота на твореца и баща  Дончо Дончев лика на неговия син…Той е вдъхновение! Той е Икона на смисъл, на  живот!

Четирите елемента в картината на Дончо Дончев „Петият елемент“

Миналата година Дончо Дончев направи изложба при ускорителя на ядрени частици в ЦЕРН. Това сътрудничество е оправдано, защото никой не представя енергии, частици и елементи по начина, по който Дончо го прави. Картината „Петия елемент“ направи много силно впечатление сред гостите. В нея по брилянтен начин са представени четирите ни познати елемента: земя, въздух, огън, вода. Те не се противопоставят яростно по между си, а се преливат едни в други хармонично.

 Иконите на града в картините на Дончо Дончев

Едни от най-емблематичните  архитектурни обекти на столицата буквално греят в приказна светлина от платната на Дончо Дончев.  ,,Орлов мост“ и Народният театър ,,Иван Вазов“ се къпят в една божествена светлина, характерна за религиозните икони. Може би почти фантастични ни се струват на фона на реалността, но това , което художника вижда в тези знакови обекти. И благодарение на таланта му и ние, посетителите на галерия „Валер“, можем да почерпим от тази красота.

Образът на ,,Св. Георги“ – плод на една изхвърлена маса

Месец преди изложбата, в интервю за sofiapress, Дончо Дончев разказа за вдъхновението си да направи икона на светеца Георги върху дървен масив.  ,,Този „Св.Георги“ е плод на една стара маса, която щеше да бъде изхвърлена. Не съм мислил изобщо каква да е  техниката, тя си дойде с духа на материала,“ заяви творецът. Изображението е рисувано с боя и е обточено със златни листи, след което лакирано.

Иконата на ,,Св. Георги Победоносец“  не е рисувана по традиционните канони за иконопис, но това в никакъв случай не е бунт срещу църковните изисквания. Победоносецът не е по-малко свят,  сътворен от ръцете на Дончо Дончев. А и може би има нещо свято, някаква божествена намеса когато Дончо зърва дървената маса.

Автор: Мариела Петкова

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.