• 28 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8255
  •  GBP / BGN 2.2837
  •  CHF / BGN 2.0000
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 19°C

Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите

Росен Иванов: Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарност към близките на донорите

/КРОСС/ „Европейският ден на донорството е нашият ден на благодарността -към близките на донорите. За тяхното голямо сърце и загриженост, въпреки тежкия и деликатен за тях момент, в който трябва да вземат своето решение, с което те даряват не просто орган, те даряват живот. И това е най-важното, което има значение за нас - хората." С тези думи изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Медицински надзор" Росен Иванов се обърна към всички гости и близки на донори по време на официалното отбелязване на Европейския ден на донорството във Военномедицинска академия днес.

Сред официалните гости беше заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков, който постави едно от листенцата-символи, в почит и благодарност към донорите, на „Дървото на живота", което е създадено в памет на донорите. Тази година дървото беше допълнено с имената на трима души, дали през 2019 г. шанс за втори живот на пациенти на болницата.

Преди 23 години в Женева Съветът на Европа, в който членуват 47 държави, поставя началото на отбелязването на Европейския ден на донорството и трансплантацията. Оттогава той се провежда всяка втора събота на октомври, като домакин е различна държава. Целта на отбелязването на Европейския ден на донорството е да привлече вниманието на гражданското общество, медицинската общност и политиците от цяла Европа към значението на тази животоспасяваща терапия. Денят е възможност да се почетат всички донори на органи и техните семейства, както и да се благодари на специалистите по трансплантация в цяла Европа.

По традиция Военномедицинска академия изказва на този ден своята признателност и благодарност към близките на донорите и към всички екипи, които са ангажирани с трансплантационния процес.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.