• 29 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8245
  •  GBP / BGN 2.2877
  •  CHF / BGN 2.0006
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 18°C

Медии и граждани - нулев интерес към избора в СЕМ

Медии и граждани - нулев интерес към избора в СЕМ

/КРОСС/Неправителственият сектор и медиите демонстрират нулев интерес към предстоящия избор на двама нови членове на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Проверка на Клуб Z показа, че в комисията по култура и медии в парламента не е постъпил нито един въпрос към шестимата претенденти за място в регулатора, въпреки че изслушването им е само след два дни - в четвъртък. А гласуването се очаква да е най-късно следващата седмица - преди великденската ваканция на депутатите.

Гражданските организации можеха да депозират становища за качествата и въпроси към шестимата кандидати до 3 дни преди изслушването - това пише в процедурните правила, приети от Народното събрание. Факт е, че сроковете на практика са изключително кратки - от крайния срок за обявяването на номинациите в петък до днес практически имаше 2 работни дни.

Представители на медиите също имат право да пуснат въпроси, но до момента никой не е проявил интерес.

Причината за кратките срокове е, че депутатите изведнъж се разбързаха да попълнят квотата си в регулатора, след като Георги Лозанов отказа да продължи да работи в органа след изтичането на мандата му. Мандатът на Ана Хаджиева изтече преди повече от година, но досега това ни най-малко не притесняваше парламента. А пред СЕМ предстоят два важни избора - за генерални директори на БНР и БНТ. Конкурсът за радиото вече е в ход.

В четвъртък комисията по култура ще "изпитва" номинираните София Владимирова (издигната от ГЕРБ), Иво Драганов (РБ), проф. Любомир Халачев (АБВ), Розита Михайлова (БДЦ), Васил Чобанов (Методи Андреев, ГЕРБ) и Кин Стоянов (Слави Бинев) за концепциите им за развитие на СЕМ и медийната среда.

Единствено организациите "Сдружение Европейски пространства" и "Фестивал Българската Европа" са изпратили до комисията становище, в което хвалят номинацията на Иво Драганов. Той самият работи с тях и от години е председател на журито в медиен фестивал, който се провежда в Русе. В писмото им се казва, че Драганов "има заслуги на първопроходец в процесите на представителство на България на европейско медийно и регулаторно ниво".

Според тях изборът на преподавателя в НАТФИЗ и НБУ ще е "достойна постъпка за съвременното ни общество".

Със сигурност единият фаворит за СЕМ е Владимирова, защото е издигната от ГЕРБ. Преговорите между тях, РБ, Патриотичния фронт, АБВ и останалите формации кой ще е вторият нов член на регулатора продължават. Днес коалиционният съвет на управляващото мнозинство се очаква да обсъди темата.

Според депутати, запознати с разговорите, най-голям шанс има именно Иво Драганов. Вероятно е той да получи подкрепа от Патриотичния фронт, които нямат своя номинация. Не е изключено обаче и проф. Халачев от АБВ да разчита на патриотите.

Розита Михайлова също би могла да срещне подкрепа от депутати от ГЕРБ - тя е пиар в транспортното министерство и е работила с ГЕРБ, твърдят избраници.

ДПС и БСП засега твърдят, че нямат фаворити за СЕМ.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.