• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 10°C

Главчев: Името на Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава

Главчев: Името на Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава

/КРОСС/ Името на полковник Дрангов е записано със златни букви в пантеона на българската бойна слава. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената заря-проверка в Петрич по повод 145 години от рождението и 100 години от героичната смърт на полковник Дрангов.

За полковник Дрангов е малко да се каже, че е бележит български офицер и военен педагог. Той е почтен и благороден човек, възпитател и преподавател, всеотдаен и храбър командир, предан до смърт на националния идеал - всички българи и български земи да се обединят в майка България, заяви председателят на парламента. Той определи полк. Дрангов като високо нравствена, по възрожденски чиста личност, при която има единство на думи и дела.

Димитър Главчев цитира написаното от полковника в книгата "Помни войната", което е и неговият завет към поколенията: „Добре е да умреш за Родината... Няма смърт по-добра от тази. От всички славни дела, с които може да се гордее човек, няма равно по величието си на смъртта за Отечеството".

Председателят на парламента отбеляза, че на всички длъжности, които заема - командни, щабни и преподавателски, полк. Дрангов се проявява като доблестен воин, заразяващ с личен пример и пословична грижа за българските войници и офицери и се радва на тяхната обич и уважение. Последните му думи: „Колко много исках още да служа на България" показват величието на командира и затова, и 100 години след неговата смърт, той остава завинаги в списъка на безсмъртните герои, заяви Димитър Главчев.

Днес Българската армия, макар и в други условия, свято тачи и продължава славните традиции на своите предшественици, отбеляза председателят на парламента. Животът и делото на полковник Дрангов са пример за подражание на бойците и командирите от Въоръжените сили, а творческото наследство и особено сборника му „Помни войната" са настолна книга за командирите при обучението, възпитанието, дисциплината и бойната подготовка на Българската армия, допълни той.

 

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.