• 18 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8036
  •  GBP / BGN 2.2826
  •  CHF / BGN 1.9846
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 22°C

Проф. Е. Друмева: Тригодишен мандат на ВСС е прекомерно малък

Проф. Е. Друмева: Тригодишен мандат на ВСС е прекомерно малък

/КРОСС/ „Тригодишен мандат на ВСС е прекомерно малко. По-важното обсъждане обаче е - ще бъде ли разделен органът на две колегии, как ще се композират те, така че да не губят връзката помежду си, и за единния пленарен формат, който да решава бюджетните и други важни въпроси", каза бившият конституционен съдия проф. Емилия Друмева в интервю за БНР.

„В последните години ударението е поставено върху ВСС. Не съм съгласна с твърдението, че това е правителството на съдебната власт. ВСС по Конституция има предназначение да бъде органът за вътрешна самоселекция на магистратите, гарантиращ независимост в кариерното им развитие. Схемите на мандатите в демократичните системи на управление имат за цел да не се позволи в една година, една и съща политическа сила да държи позициите в решаващи институции. Скъсяването на мандата на ВСС трябва да се случи с оглед на другите срокове, заложени в Конституцията. През 2007 г. ВВС се превърна в постоянно заседаващ орган", посочи Друмева.

Тя е категорична, че и сега главният прокурор може да бъде изслушван в Народното събрание: „Главният прокурор и сега може да отговаря на въпроси на депутати в парламента. От 2006 г. изрично се записа като правомощие на НС да изслушва всяка година доклад от председателите на върховните съдилища и главния прокурор".

Проф. Друмева коментира намерението на премиера Борисов до юли да има приети на първо четене промени в Конституцията: „Този срок може да бъде приемлив, ако има някакво събитие, което изисква такова сгъстяване на времето. Трябва обаче да върви едно широко обсъждане, което изисква време. В последните 24 години сме свидетели на едно постоянно изменяне на функционирането на съдебната власт. Съдебната система се намира в еволюция. В това няма драма, а само поводи за осмисляне на по-добрия модел".

Според нея във Франция има работещ модел, от който може да бъде заимствано. В него всяка от колегиите във ВСС има по шестима юристи, които не са магистрати.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.