• 06 Май 2024 |
  •  USD / BGN 1.8282
  •  GBP / BGN 2.2865
  •  CHF / BGN 2.0041
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 15°C

6 деца са загинали след инциденти от волтова дъга

6 деца са загинали след инциденти от волтова дъга
За последните две години шест деца са станали жертва на волтова дъга, докато са играли върху вагони и локомотиви в опит да си направят селфи, съобщават от БДЖ. От превозвача излязоха с позиция по повод поредния подобен случай.
В събота група деца на около 14 години издебват, когато охраната на Локомотивното депо във Варна тръгва на обход и едно от тях - 14-годишният Даниел Костов започва да се катери върху локомотив, който му е харесал за снимка. 
Цялото депо е маркирано със знаци за опасност и предупреждения за риска от волтова дъга, подчертават от БДЖ. По норматив контактната мрежа се намира на височина между 5,8 и 6 метра.
Даниел се качил върху локомотива и протегнал ръка с телефона си, за да си направи снимка. Удрят го 25 хиляди волта напрежение и се чува силен гръм. Ученикът е транспортиран във Военноморската болница във Варна в изключително тежко състояние. Даниел е със 65 процента изгаряния и борбата за живота му продължава.
Преподавател по техника на високите напрежения от Техническия университет в София коментира, че в момента на токовия удар се развива температура от над 6 хиляди градуса, а въздухът става на плазма. 
Разстояние от 2 метра и по-късо до контактната мрежа е директен риск за живота, като кой е моментът, в който ще се появи волтовата дъга, зависи от влажността на въздуха и от жеста на посягане към мрежата. 
Експертът пояснява, че детето е имало огромен късмет, тъй като се е получила ударна вълна, която го е изхвърлила от локомотива. Късмет е също, че е възникнал само един заряд и веднага след това автоматичната защита на електропровода се е включила и това е предотвратило още един унищожителен удар, допълват от националния жп превозвач.
Обучителен филм за риска от модата да се снима под жиците с 25 хиляди волта напрежение вече е заснет от ученици за ученици по програмата "Опасни игри" - национална кампания, подкрепена от БДЖ, Национална компания "Железопътна инфраструктура" (НКЖИ), МВР, Столична община и Държавна агенция за закрила на детето, като ръководител на проекта. 
Изработени са информационни брошури, съвместно с БДЖ и НКЖИ, одобрени по този проект и разпространени още от септември, 2016 г. по гари и училища.
От БДЖ е изготвен и информационен електронен продукт за Правилата за безопасно поведение в районите на железопътния транспорт. 
ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.