• 20 Апр 2024 |
  •  USD / BGN 1.8359
  •  GBP / BGN 2.2843
  •  CHF / BGN 2.0205
  • Радиация: София 0.11 (µSv/h)
  • Времето:  София 9°C

Над 500 букови дървета са незаконно отсечени край Пирдоп

Над 500 букови дървета са незаконно отсечени край Пирдоп

/КРОСС/ Държавни и частни гори са изсечени край Пирдоп. Склоновете в района са останали без растителност, въпреки че според разрешителните трябва да бъдат отсечени само 20% от дърветата, съобщава ВTV.

Смолско и Камено са два от центровете за добив на масивна дървесина и дърва за огрев в Пирдопска област. Там от години работят стотици частни фирми. Според местните много от тях обаче не се съобразяват със закони и наредби. Всяка година Мария Хранова разбира кога започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния й дувар. Поредният случай на произвол на частна фирма за добив на дърва беше констатирана и през изминалата седмица. В землището на съседното село Смолско цели хълмове вече са оголени. Според специалисти там дърво няма да поникне в следващите 100 години.
Под резачките падат над 500 незаконно отсечени бука, което е повече от 16 дка насаждения. На един от парцелите, за който няма издадено разрешително за сеч, частната фирма навлиза редовно и изсича хиляди дървета. Това се разбира и от марките, поставени от контролните органи. От горското са категорични, че ще наложат максималната глоба от 10 хил. лв. на дърводобната компания.
Оказва се обаче, че дървесината, която е била отсечена, е скъпа и фирмата нарушител най-вероятно е продала добива си за много по-голяма сума от тази, с която е глобена. Букът, който се използва най-вече за изработване на детайли, мебели, ценна дървесина, така и за огрев това, е една от най-желаните и котирани дървесни видове. На корен може да стигне до 60-70 лв. и може да се предположи, че ако са отсекли 300 куб. м такава дървесина е около 20 хил. лева. От скоро сигнали за незаконна сеч може да бъдат подавани и на телефон 112.

ВАШИЯТ FACEBOOK КОМЕНТАР
ВАШИЯТ КОМЕНТАР
Вашето име:
Коментар:
Публикувай
  • ПОСЛЕДНИ НОВИНИ
    БЪЛГАРИЯ
    ИКОНОМИКА
    ПОЛИТИКА
  • ОПЦИИ
    Запази Принтирай
    СПОДЕЛИ
    Twitter Facebook Svejo
    Вземи кратка връзка към тази страница

    копирайте маркирания текст

  • реклама

БЪЛГАРИЯ СВЯТ РУСИЯ ПОЛИТИКА ИКОНОМИКА КУЛТУРА ТЕХНОЛОГИИ СПОРТ ЛЮБОПИТНО КРОСС-ФОТО АНАЛИЗИ ИНТЕРВЮТА КОМЕНТАРИ ВАЛУТИ ХОРОСКОПИ ВРЕМЕТО НОВИНИ ОТ ДНЕС НОВИНИ ОТ ВЧЕРА ЦЪРКОВЕН КАЛЕНДАР ИСТОРИЯ НАУКА ШОУБИЗНЕС АВТОМОБИЛИ ЗДРАВЕ ТУРИЗЪМ РОЖДЕНИЦИТЕ ДНЕС ПРЕГЛЕД НА ПЕЧАТА ПРЕДСТОЯЩИ СЪБИТИЯ ТЕМИ И ГОСТИ В ЕФИРА ПРАВОСЛАВИЕ


Copyright © 2002 - 2024 CROSS Agency Ltd. Всички права запазени.
При използване на информация от Агенция "КРОСС" позоваването е задължително.
Агенция Кросс не носи отговорност за съдържанието на външни уебстраници.